אוכלי חינם...

יואב פרלמן 11/02/2015 00:00

צפרות החורף בישראל נחשבת עונה עמוסה לחובבי הציפורים.

המינים החורפים אצלנו, כגון פרוש מצוי ואדום חזה, מצטרפים למינים היציבים, וכולם יחד נהנים משפע האוכל שיש לחורף הישראלי להציע - זרעים, פירות, חרקים ופרוקי רגליים. החגיגה לא נגמרת כאן בחורף.

 

לעומת ימי השמש הנעימים המאפיינים את החורף בישראל, ושפע המזון הזמין לכל הציפורים, באזורים הצפוניים של אירופה, אסיה ואמריקה המצב בחורף אחר לגמרי. שעות האור מעטות, הטמפרטורות צונחות, הקרקע מכוסה בשלג וזמינות המזון לציפורי שיר קטנה בצורה קיצונית.

כתוצאה מכך, התפתחו אצל ציפורי שיר רבות מנגנוני נדידה מפותחים. ובכל זאת, גם באזורים בעלי האקלים החורפי הקיצוני ביותר, ישנם מינים ששורדים את החורף הקשה. חלק עושים את זה בזכות התאמות התנהגותיות ופיזיולוגיות יוצאות דופן המאפשרות להם לחסוך באנרגיה ככל הניתן ולמצוא מזון גם בתנאים קיצוניים.

 

אבל בעשורים האחרונים התפתחה במדינות מפותחות צפוניות רבות תרבות ענפה, שמשנה את מפת הציפורים בצורה דרמטית - האכלת ציפורים.

במדינות כמו אנגליה, שבדיה, נורבגיה, פינלנד, ארצות הברית וקנדה, מיליוני תחנות האכלה פרטיות המופעלות על ידי חובבי ציפורים, מספקות מלאי מזון אדיר לציפורים. תחנות ההאכלה כוללות זרעים, פירות, וגושי שומן.

 

 

כמו כן, בחלק מתחנות ההאכלה שומרים על מתקנים עם מים זמינים, שלא קופאים, כאשר מסביב הכל קפוא. באזורים הצפוניים, בהם שפע המזון בבתי גידול טבעיים צונח בשל כיסוי השלג והקיפאון, החשיבות של תחנות ההאכלה בשטחים העירוניים והכפריים עולה באופן קיצוני.

 

האפקט של ההאכלה המאסיבית הוא אדיר, עד כדי כך שהוא משנה סדרי עולם. אוכלוסיות שלמות של מינים מסוימים, כמו סבכי שחור-כיפה ופרוש מצוי, שבעבר מעולם לא חרפו באזורים צפוניים כל כך, החליטו לוותר על הנדידה דרומה בחורף - הם "מהמרים" על "המסעדה" - שלא נסגרת כל החורף.

 

מינים יציבים, כמו הירגזי הכחול, שאוכלוסייתם בחורף הייתה מידלדלת בעבר, שומרים כעת על אוכלוסיות צפופות גם בחורף.

להאכלת הציפורים יש חשיבות רבה מאד במימד הציבורי. המעורבות של ציבור רחב מאד בפעילויות שמירת טבע, מתאפשרת כך בצורה נרחבת מאד כי היא לא מצריכה יציאה מהבית. בחצר הבית מתקיים עולם שלם. חובבי טבע שלרוב לא נוסעים לאתרי טבע פראיים, יכולים ליהנות מחוויית טבע חזקה בחצר הבית, ולהרגיש מעורבים בשמירת טבע פעילה.

 

לעומת זאת, מחקרים רבים הראו כי להאכלה כה מאסיבית באזורים מסוימים באנגליה ובארה"ב יתכנו השפעת שליליות על אוכלוסיות ציפורים. השינוי באסטרטגיות הנדידה ובדגמי התפוצה הטבעיים משפיע על המבנה התחרותי בתוך האוכלוסייה, ונותן יתרון לפרטים שלא נודדים, בעוד שבעבר הנדידה הייתה כלי חשוב בסלקציה בתוך המין.

 

 

כמו כן, התלות במזון שמסופק על ידי האדם בעייתית, כי היא לא קבועה ועלולה להיפסק מסיבות שונות ולגרום למצבי עקה בקרב הציפורים. בנוסף, ריכוזים של אוכלוסיות גדולות באזורים עירוניים עלולה לחשוף לסכנות רבות כגון טריפה על ידי חתולים, התפרצות מחלות ועוד.

 

האימפקט הכלכלי של האכלת ציפורים הוא אדיר. הערכות מדברות על מחזור שנתי של 4 מיליארד דולר בשנה בארה"ב ושני מיליארד ליש"ט בשנה באנגליה. הכספים האלה מושקעים במתקני האכלה ובעיקר במזון לציפורים, כאשר חוות עצומות מגדלות זרעים למטרה זו בלבד.

 

ארגוני שמירת טבע מובילים בעולם, כגון ה- RSPB, מקדמים בצורה בולטת האכלה של ציפורים, גם בהבנה שזו פעילות טבע אטרקטיבית מאד לציבור, וכן משום שניטור של תחנות האכלה נותן תמונה טובה על מצב האוכלוסיות בכלל המדינה, עבור חלק מהמינים.

 

 

פרוייקט ניטור מעניין שמתרחש כעת בצפון אמריקה הוא FeederWatch, המופעל על ידי אוניברסיטת Cornell ועל ידי Bird Studies Canada, דרכו ניתן ללמוד רבות על האכלת הציפורים באזורים צפוניים אלה.

 

בישראל האכלת הציפורים מפותחת פחות, אך גם אצלנו היא צוברת תאוצה. למרות שגם בשיא החורף שפע המזון הטבעי הוא רב, תחנות האכלה קבועות מושכות ציפורים רבות ומעניינות. ראויה לציון פינת ההאכלה הפועלת בתחנה לחקר ציפורי ירושלים, המופעלת על ידי צוות התחנה ועל ידי מתנדבים רבים.

ממסתור התצפית ניתן לצפות בציפורים הרבות הבאות לאכול ולשתות.

 

 


 

צפו בתחנת האכלה במסגרת פרויקט "FeederWatch " של המעבדה לחקר ציפורים באוניברסיטת קורנל

 

 

 


 

 

 

 

 

כתבות