שליו נודד - Coturnix coturnix

תיאור המין

 

 

קשה מאוד לראות אותו, קל יותר לשמוע אותו – "בוט, בוט-בוט... בוט, בוט-בוט..."

עוף קטן מאוד,החלקים התחתונים חוליים בהירים ואילו לחלקים העליונים גוון חום כהה. כל הגוף, למעט הגחון מקושט בפסים בהירים, וביניהם נקודות ודוגמאות יפות בצבעי חום-שחור. הגבה דקה וארוכה, בצבע לבן-קרם. לשני הזוויגים גרון בהיר, אבל מרכז הגרון אצל הזכר מקושט בנוצות שחורות שיוצרות דגם פנים נאה.

השליו יעדיף תמיד להמצא על הקרקע מאשר לעוף. גם אם מקור סכנה מתקרב אל השליו, הוא יעדיף לקפוא על מקומו ולסמוך על צבעי ההסוואה שהעניק לו הטבע. רק כאשר הגורם המפריע/טורף מתקרב למרחק "אפסי", השליו "יורה" את עצמו אל האוויר.

 

כאשר מחרידים שליו ממקומו, אפשר לומר ששני הצדדים חווים "חרדה קלה" – השליו, שנאלץ לחשוף את עצמו לעיני כול והטורף, שעומד כעת מעט מבוהל ומבלבול.

כעת הטורף נזקק לכמה חלקיקי שניה על מנת "להתאפס על עצמו"... זה הזמן של השליו להיעלם. גם אם הטורף (או במקרה שלנו – הצפר) זיהה במדויק את נקודת הנחיתה של השליו, אין סיכוי שזה ימתין לו שם.

מיד לאחר הנחיתה השליו פוצח בריצת אמוק מהירה, כאילו היה הכוכב הראשי בסרט אימה זול - הוא זה שיהיה השורד האחרון, כך לפחות כתוב בתסריט...

 

השליו עף בטפיחות כנפיים מהירות, בגובה נמוך ולמרחקים לא ארוכים - עד שימצא נקודה טובה שבה יוכל למצוא מקלט והסוואה. הכנפיים ארוכות למדי וגם הן מצטיינות בפספוס עדין, הדומה לפספוס האורך שעל הגוף.

שפת הזרימהבצבע בז' ועל גבו נראים מעין קשקשים כהים בין הפסים הבהירים.

 

לשליו תת מין נוסף, אפריקאי, C.c Africana הנבדל מהשליו בארץ בצבעו החום העמוק באופן ניכר מהשליו האירופאי.

השליו מזכיר, אולי, אפרוח של חוגלת סלעים אבל הדמיון בין השניים אינו רב. השליו הודד מעדיף מישורים גדולים, בעיקר שדות חקלאיים גדולים ופתוחים.

 

אורך גוף: 18 ס"מ. מוטת כנף: 10.7-10.15 ס"מ. משקל: 70-150 ג' - משקלו עולה בצורה משמעותית לקראת הנדידה.

 

 

שם בערבית - עאם קאוואל (שמנמן..)

 

תפוצה ומגמות אוכלוסין

השליו דוגר כמעט בכל אירופה (למעט חלקים נרחבים מרוסיה), ובצפון-מערב אפריקה. מקנן בשטחים חקלאיים נרחבים.

השליו ניצוד באופן שוטף בעיקר בארצות הים התיכון כמו מלטה וקפריסיןולכן אוכלוסייתו נמצאת במגמת ירידה כללית.

 

בישראל

חולף מצוי, חורף ומקייץ לא שכיח, דוגר נדיר בעמקי הצפון.

 

 

סכנות ואיומים

סטטוס שימור בינ"ל - ללא חשש (LC)

סטטוס שימור אזורי - לקראת סיכון (NE)

 

בכל שנה, יותר ממיליון וחצי שלווים נודדים מוצאים את מותם - כתוצאה מציד בלתי חוקי.

 

בקיץ 2015 פרסם ארגון Birdlife International דו"ח מפורט אודות ציד ציפורים בלתי חוקי באירופה ובמזרח התיכון.

 

 

 

 

 

מידע כללי

משקלו של השליו, ביחס לגודלו, "כבד" אמנם, ולמרות זאת השליו הוא עוף נודד. בכל שנה, לקראת הסתיו, מתקבצים השלווים ללהקות ומתחילים לנוע – רגלית, אל אזורי התפוצה הדרומיים של אירופה. ואז הם ממריאים לטיסה לילית בת 700 ק"מ שבסופה הם יחצו את הים התיכון וינחתו בחופי צפון סיני ומזרח מצריים.

זוהי שעתם הקשה של השלווים המותשים - הם מחפשים מסתור בחסות צמחי המדבר הדלילים, ואז הם נתונים לציד אדיר.

 

השליו, כאמור, הוא עוף קטן, אמנם, אבל כנראה  שגם ערב מאוד לחך. שלווים אהובים במיוחד על הקפריסאים וביצי שליו משמשות לאכילה בכל העולם. גידול שלווים עבור תעשיית המזון הולך ומתפתח בשנים האחרונות - יתכן שהמצב הזה יואיל לאוכלוסיית הבר, אך לעת עתה המגמה היא שלילית.

 

רמות שימור

תצפיות אחרונות

תאריך מיקום כמות צופה
15/04/2017 אגני החדרה יבנה 4 1 מיכה מנדל
15/04/2017 אגני החדרה יבנה 4 1 פיקי איש-שלום
13/04/2017 חוף ארסוף 2 כליל צייטלין

היכן ניתן לצפות בשליו נודד

מאמרים

ציפורים נוספות מסדרת תרנגולאים