חובה קטנה ציפור גדולה

יואב פרלמן 06/01/2014 00:00

צילום - דרור גלילי

 

בני משפחת החובתיים הם עופות קרקע בעלי גוף מגושם ומוצק, הם מזכירים קצת את היען, אבל היען ענק והם קטנים ממנו בהרבה. החובות חשדניות, פחדניות ובצדק! כיוון שבמקומות רבים בעולם הן נחשבות עופות ציד מבוקשים.

 

הרגליים של החובה גבוהות, עבות וחזקות והן מתאימות לחיי הקרקע שלהן ולמקום חיותן - ערבות עשב ומדבריות פתוחים. בשעת סכנה, החובה משתופפת במקומה ואז צבעי ההסוואה שלה מקשים מאוד על איתורה. החובות הן מעופפות בינוניות ביותר - הן עפות בתנועות חתירה חזקות ומתמידות, לרוב בגובה נמוך.

 

לחובות יש צבעי הסוואה מעולים, אמנם, אלא אם כן הן פורשות כנפיים ואז מתגלה דגם כנף לבן בולט ("צועק!") ויפה.

גם בעונת החיזור החובות, ובעיקר הזכרים, שוכחים לחלוטין את המושג "דיסקרטיות" - הם מצמחים נוצות קישוט יפהפיות ופוצחים בריקודים סוערים על מנת להרשים נקבות, ואוייבים טבעיים - חלקם חמושים ברובי ציד.

 

בני המשפחה הם אוכלי כל וניזונים מן הצומח וגם מן החי - חרקים, שבלולים ובעלי חוליות קטנים. הם יכולים לשנות את התפריט שלהם בהתאם למצאי המזון בשטח והם אינם זקוקים למים כלל.

 

 

צילום - עזרא חדד

 

 

החובות הן מקננות "חלשות" - מספר הביצים הוא 1 - 3 במינם הגדולים ומגיע ל-6 ביצים אצל המינים הקטנים.

הנקבה היא הדוגרת הכמעט בלעדית, והיא גם היחידה שמטפלת באפרורים החביבים ומאכילה אותם מקור אל מקור. הנה עוד דוגמה לעופות גדולים, עם הספק צאצאים מוגבל והגעה לבגרות מינית מאוחרת - במקרה של החובה הגדולה בגיל 6-5 שנים!

 

כל אלה, בנוסף לפגיעה כתוצאה מציד ומאובדן מקומות חיות - מעמידים את החובות באזורינו בסכנה.

 

 

צילום - דרור גלילי

 

בישראל יש שלושה מיני חובות:

החוברה המדברית דוגרת בישראל, בעיקר בנגב המערבי, והיא אחד מעופות המדבר המפורסמים בישראל. החוברה נדירה ביותר ונמצאת בסכנת הכחדה עולמית. גם בישראל.

שני מינים נוספים מבקרים אצלנו לעתים רחוקות יותר.

החובה הגדולה היא אחת הציפורים המעופפות הכבדות ביותר בעולם - ציפור ענקית ומרשימה, בעלת מוטת כנפיים של כמעט שלושה מטרים ומשקל של עד 18 ק"ג! החובה הגדולה דוגרת בערבות עשב מדרום מערב ומזרח אירופה, דרך טורקיה עד למרכז אסיה. היא נמצאת בסכנת הכחדה עולמית - בעיקר בגלל הרס בתי גידול וצייד. החובה הגדולה נצפתה בארץ שש פעמים בלבד - הפעם האחרונה הייתה בחורף 2007/8 - ברמת הגולן.

 

 

צילום - דרור גלילי            צילום - רועי חזן

 

החובה הקטנה היא באמת הקטנה מבין החובות באזורנו, אבל עדיין מדובר בעוף גדול למדי - בערך בגודל אנפית בקר אבל כבד הרבה יותר.

בקיץ, לזכר של החובה הקטנה מתקשט בלבוש שחור-לבן מרשים, אבל בחורף הוא מאבד את צבעיו הבולטים ועוטה צבעי הסוואה צנועים אך יעילים. קשה מאד למצוא חובות קטנות כשהן נמצאות על הקרקע ומנהגן לרבוץ על הקרקע, כאשר הן חשות בסכנה, הופך את איתורן לבלתי אפשרי, כמעט.

 

החובה הקטנה דוגרת בדרום מערב אירופה, בערבות אסיה ולמרבה הצער גם היא שרויה בסכנת הכחדה עולמית.

חובות קטנות הן חורפת נדירות בישראל. עד תחילת שנות האלפיים הן חרפו במספרים קטנים וקבועים, לרוב בלהקות קטנות, בדרום רמת הגולן ובעמק בית שאן. בעשור האחרון הן הפכו נדירות הרבה יותר, וכבר שנים שאנחנו לא מוצאים בארץ להקות של העופות המיוחדים האלה.

 

 

 

חורף זה הוא מיוחד עבור החובות הקטנות בישראל - זה התחיל בתחילת דצמבר - כאשר עזרא חדד, איש רשות הטבע והגנים, איתר שלושה פרטים בדרום חבל לכיש.

לאחר מכן הופיע פרט בודד בעמק בית שאן, בשדות כפר רופין, ובתחילת ינואר החלו להצטרף אליו פרטים נוספים. ב-6.1.14 הלהקה מנתה 21 פרטים! ועוד באותו היום דווח על ארבעה פרטים נוספים מאזור אגמון החולה.

 

אנחנו לא יודעים אם ישנם פרטים נוספים באזור רמת הגולן, ומה מספרם? אבל יתכן מאוד שגם שם, ובמקומות נוספים בארץ, משוטטות להן חובות נוספות. יש לקוות כי להקות נוספות יימצאו ויתועדו - חוויה מרתקת!

 
land marks