ברבור קטן - Cygnus columbianus

תיאור המין

הקטן מבין הברבורים ההולארקטים (בגדול - חצי הכדור הצפוני) הברבור הקטן מקנן בטונדרה של אירואסיה וצפון אמריקה.

הלבוש צחור כולו, הרגליים שחורות ולמקור דגם שחור צהוב בדרגות משתנות כשבדרך כלל השחור שולט. אצל פרטים המבלים בגופי מים עשירים ביוני ברזל מתקבל ראש וצוואר בגוון זהבהב.

הצעירים "מלוכלכים" באפור, בעיקר בראש ובעורף. המקור שחרחר עם אזורים ורדרדים וגם הרגליים, אפורות עם שמץ של ורוד.

הברבור הקטן דומה מאוד לברבור שר אבל קטן ממנו, בעל צוואר קצר יותר, ראש עגול ותמיד מראה יותר שחור במקור. אצל הברבור השר, הצהוב הוא הצבע השולט במקור.

 

בני האדם סקרנים מאוד, אתם יודעים… הם לקחו ברבור קטן אחד, מרטו ממנו את כל הנוצות, מקטנה ועד גדולה, נוצות פלומה ונוצות תעופה - הכל. מספר הנוצות היה 25,216! נוצותיו הרבות והצפופות של הברבור הקטן מסייעות לו לבודד את גופו ביעילות רבה באקלים הקר שבו הוא מבלה לרוב. בנוסף, דגם המקור אצל ברבורים קטנים (הצהוב והשחור) משתנה בין הפרטים - עובדה שמסייעת לחוקרים לזהות כל פרט ופרט לצורכי מעקב.

 

יש חוקרים המבקשים לפצל את הברבור הקטן לשני מינים שונים, בהתאם לתפוצתם ולמאפיינים נוספים המראים שונות בין האוכלוסיות:

אלה המצויים באזור הפליארקטי - Bewick's Swan (ע"ש מאייר העופות המפורסם תומאס בוויק) Cygnus bewickii גדולים מעט יותר מאלה שמצויים באזור הניארקטי (צפון אמריקה, גרינלנד ועד לרמות של מקסיקו) שם הם נקראים Wistling Swan (ברבור שורק) או בשם המדעי Cygnus colombianus שם שהתקבל בזכות נהר קולומביה שבמערב ארה"ב.

השם Wistling פחות מתאים, במקרה של הברבור הקטן כיוון שהקריאות שהוא משמיע בזמן המעוף נשמעות כמו נביחות חביבות. בעוד ש-bewickii נובח ברכות "באוו-וואוו…", colombianus משמיע נביחה תלת-הברתית: "וואוו-וואוו-וואוו.."

 

בכל אופן, השם הכללי של מין זה באנגלית הוא Tundra Swan והוא, מן הסתם, המתאים ביותר.

השם בעברית ניתן לו על שום ממדיו "הקטנים" יחסית לשאר הברורים כמו בשפות רבות אחרות. באיטליה, למשל, קוראים לו Cigno Minore.

 

מידות

אורך גוף: 121 ס"מ. מוטת כנפיים: 196 ס"מ. משקל: זכרים - 6.4 ונקבות - 5.3 ק"ג.

שרידות (הסיכוי שנזכה לשנה הבאה) אצל הבוגרים = 0.822 ואצל הצעירים = 0.66.

גיל מקסימלי על פי טיבוע - 28 שנים וחודשיים (2011).

 

תפוצה ומגמות אוכלוסין

התפוצה, כאמור, הולארקטית: מקנן בטונדרה הארקטית של אירואסיה וצפון אמריקה במקומות חיות המציעים ברכות רדודות, אגמים ונהרות.

חורף בדרום ומרכז אירופה, יפן, דרום קנדה וארה"ב. שם הוא מחבב במיוחד שטחי אחו וביצה, לעתים קרובות סמוך לחוף הים. חלק מהפרטים שדוגרים בסיביר נוהגים לחרוף באיראן, לחופיו הדרומיים של הים הכספי.

במהלך הנדידה מין זה נוהג לחנות באגמים גבוהים ועל פי נשיונל גאוגרפיק - גובה הנדידה של מין זה יכול להגיע ל-8 קילומטרים!

 

בישראל

מזדמן נדיר ביותר. התצפית האחרונה הייתה בינואר 2015, בעמק חפר, אז נמצאו במאגר מים שני פרטים - בוגר וצעיר.

רמות שימור

היכן ניתן לצפות בברבור קטן


גרף עמודות שבועי

מאמרים

תגובות והערות

land marks