קטת כתר - Pterocles coronatus

תיאור המין

קטה יפת מראה וקצרת זנב - "שכיחה פחות", בהשוואה לבנות המשפחה שמצויות בישראל.

לזכר גוון הכללי חום-ורדרד, גרון והלחיים בצבע כתום ופס שחור, אנכי, בעל שוליים לבנים בסנטר ובמצח.

הנקבה מנוקדת ומפוספסת בצפיפות והגרון וצדי הראש צהבהבים.

 

התעופה, כמו אצל כול הקטות, אקטיבית, מהירה וישרה. בשעת המעוף קל להבחין בחלקי הגוף התחתונים, הבהירים ובניגוד שבין סוככות תת-הכנף הבהירות ואברות הכנף השחורות. הניגוד שבין הסוככות לאברות בולט גם בעל-כנף.

 

קטת הכתר דומה לקטה הסנגלית אבל האחרונה בהירה יותר, זנבה ארוך והניגוד שבין סוככות הכנף והאברות בולט פחות - בעיקר בחלקי הכנף העליונים. נקבת הכתר דומה מאוד לנקבה של קטה סנגלית וקטה הודית אבל לנקבת הקטה הסנגלית זנב ארוך, גחון חלק וגוונים בהירים ואילו נקבת הקטה ההודית כהה יותר, יש לה טבעת עין לבנה בולטת וצבעיה בתעופה "אחידים" יחסית.

 

קטות הכתר מצויות בחמדות ומישורי-לס, בגבעות מסולעות ופתחי וואדיות יבשים. מאכלסת מדבר צחיח בלבד ואינה נראית בשדות מעובדים.

מזונה - זרעים של צמחי מדבר והיא שותה מאוחר, יחסית לקטות אחרות, ואפשר לראות אותה ליד נקודת השתייה עד לשעה 10:00 בבוקר.

 

מידות

אורך גוף: 27 - 31 ס"מ. מוטת כנפיים: 58 ס"מ. משקל: 240 - 290 גר'.

 

שם בערבית - קטא מוטווק

פירוש השם המדעי - "כנף מרהיבה בעלת כתר"

 

תפוצה ומגמות אוכלוסית

 

תפוצתן של קטות הכתר נרחבת מאוד - "סהרו-סינדית", כלומר - רצועת הסהרה, מזרחה דרך המזרח התיכון לחצי האי ערב ועד למדבר סינד (טאר) שבהודו. האוכלוסייה יציבה ואינה נודדת.

גודלה של האוכלוסיה העולמית אינו ברור אבל קטת הכתר נחשבת מצויה ברוב אזורי התפוצה שלה - פחות בצפון אפריקה ונפוצה ביותר באלג'יר, למשל (Madge and McGowan 2002).

בכל אופן, נראה שהאוכלוסייה יציבה - גם אם בגלל חוסר ראיות שמצביעות אחרת.

 

 

שוברות את הצמא!  ניצנה - יובל דקס

 

 

בישראל

יציבה, נדירה בנגב - מדרום לקו דימונה–צאלים, בערבה ובדרום מדבר-יהודה - צפונה עד סביבות העיר ערד. בשני העשורים האחרוני קטת הכתר נעלמה כמעט לגמרי מאזורים נרחבים של מרכז הנגב ומערבו ובשאר האזורים היא הולכת ומתמעטת בקצב מדאיג.

באזור ניצנה נצפים מספרים קטנים בלבד, בחצבה הן מופיעות במספרים קטנים ובאופן לא-סדיר ובסביבות אילת הן נעלמו כמעט לחלוטין. בריכוזי השתייה באזור שיזפון ירדו המספרים ממאה ויותר לעשרות בודדות.

מספר הזוגות המקננים הוערך, בעבר, בכ-500 זוגות, אבל בשני העשורים האחרונים חלה ירידה של יותר מ-50% במספר הזוגות המקננים.

קטות הכתר נפגעות מהרס בתי גידול, מפיתוח אדמות המדבר לצורכי התיישבות, חקלאות, רעייה ופעילות צבאית.

יתכן שמחסור בנקודות שתייה עם מים "שפירים", משפיע גם כן על מצבן.  

 

 

 

רמות שימור

היכן ניתן לצפות בקטת כתר


גרף עמודות שבועי

תצפיות אחרונות

תאריך מיקום כמות צופה
20/09/2019 Ezuz עזוז 46 Eran Banker [eBird]
13/09/2019 Sayarim Valley--Sayarim Base sewage pools (Restricted Firing Zone) ביוב בקעת סיירים - שטח אש פעיל 2 Noam Weiss
13/09/2019 Sayarim Valley--Sayarim Base sewage pools (Restricted Access Firing Zone) ביוב בקעת סיירים - שטח אש פעיל 2 International Birding and Research Eilat

מאמרים

הספר האדום

תגיות

תגובות והערות

land marks