צולל דרומי - Netta erythrophthalma

תיאור המין

לצולל הדרומי שני תתי מינים:

זה של דרום אמריקה - N. e. Erythrophthalma

וזה של אפריקה - N. e. Brunnea

 

צולל "כבד" ו-עב גזרה.

הזכרים חומים כהים כאשר הראש והחזה שחרחרים. צדי הגוך חומים "חמים" יותר, העין אדומה והמקור כחלחל.

הנקבות חומות אחידות יותר אבל הן ניכרות בדגם פנים מיוחד: כתם לבן בבסיס המקור וסהרון לבן שנמתח מאחורי העין, מטה לגרון ומשם אל הצד השני של הפנים.

הצעירים מזכירים את הנקבות אבל דגם הפנים, במקרה שלהם, בולט פחות.

בשעת המעוף בולט פס כנף לבן (כמו במקרה של צוללים רבים) התחום במסגרת כהה.

 

מידות

אורך גוף: 50 ס"מ. משקל: 400 - 1,000 ג'.

 

פירוש השם המדעי - "ברווז אדום-עין". Netta - ברווז, eruthros - אדום ו- ophthalamos - עין. במקרה של תת המין האפריקני - brunnea - חום.

גם השם בעברית ובאנגלית - Southern Pochard - מתייחסים לתפוצתו הדרומית של ברווז צולל זה. שימו לב שמדובר ב"ברווז צולל" מהסוג Netta ולא מהסוג שאליהם משתייכים הצוללים המוכרים לנו - Aythya (צולל חלודי/ביצות ושות'). קרובת משפחה של הצולל הדרומי, המצויה באזורינו היא הנטה אדומת-הראש.

 

תפוצה ומגמות אוכלוסין

 

תת המין האפריקני מצוי באפריקה שמדרום לסהרה - מהרמות של אתיופיה במזרח ודרומה אל אנגולה במערב ועד לדרום אפריקה.

הצולל הדרומי הוא "נודד חלקי" או "משוטט" - לעתים לטווחים ארוכים, כשהוא מבקש להימנע מהעונה היבשה. בעונות מסוימות מין זה מתאסף אל לב אזור התפוצה - זמביה וטנזניה - כדי לקנן. מועד הקינון יכול להשתנות בהתאם למפלס המים.

 

בישראל

מזדמן נדיר ביותר - תצפית אחת באביב 1998.

איפה? באילת כמובן.

 

רמות שימור

היכן ניתן לצפות בצולל דרומי


גרף עמודות שבועי

land marks