אוח עיטי - Bubo bubo

תיאור המין

 

"במהלך מחקר האוחים בשפלת יהודה נמצאה נקבת אוח עיטי מאוד מיוחדת ובעלת אומץ יוצא דופן בצייד חיות גדולות.

 

במעקב אחר תהליך הקינון בשנים האחרונות היא הספיקה לצוד, שועל צעיר, גירית צעירה, חתול בר, דרבן צעיר, מספר ארנבות וקרוב ל - 100 קיפודים ועופות דורסים כמו חיוויאים ועקבים".

עזרא חדד - אפריל 2016

 

"וירבצו שם ציים ומלאו בתיהם אוחים ושנו שם בנות יענה" (ישעיה יג', 21)

 

 

צילום: עזרא חדד

 

הגדול שבדורסי הלילה של ישראל, חרישי כמו תנשמת אבל גדול כמו עיט. השליט הבלתי מעורער של הלילה, שאפילו הקיפוד והתנשמת אינם חסינים מפניו, האוח העיטי דורס כל מה שקטן ממנו, וזה כולל את מרבית העופות והיונקים של ארצנו.

דורס לילה מרשים ביותר, מוטת כנפיו מתקרבת לשני מטרים ומשקלו ל- 3 ק"ג. מבנה גופו רחב, מעוגל ומוצק. צבעו הכללי חום, מפוספס כקליפה של עץ, עיניו הגדולות כתומות ופונות קדימה ומשוות לו מראה אנושי חכם, הנתמך על ידי הציציות הארוכות שעל קודקודו הנראות כ"אוזניים".

 

מידות

אורך גוף: 50 - 70 ס"מ. משקל: 1 - 3 ק"ג. הנקבות גדולות יותר בדרך-כלל.

 

שם בערבית - בוהה

שמו המדעי, וכן שמותיו בעברית ובערבית הם שמות אונומטופאים המחקים את צליל קריאותיו המרשימות.

 

תפוצה ומגמות אוכלוסין

 

לאוח תפוצה טרנספליארקטית, המשתרעת על פני אירופה ומרבית אסיה (למעט הצפון הרחוק). במערב אירופה נעלם מאזורים נרחבים דוגמת האיים הבריטיים בגלל רדיפות וצייד. הפרטים באירופה גדולים יותר.

 

בישראל

יציב ומקנן שכיח למדי בכל החבל הים-תיכוני של ישראל. מקנן בקירות עפר, מחצבות נטושות, כוכים ומערות, ובצפון הנגב לעיתים גם על הקרקע או במחילות של דורבנים.

בנגב ובמדבר יהודה מחליף אותו האוח המדברי (Bubo ascalaphus), הקטן ממנו מעט ודומה לו מאוד, שנחשב עד לאחרונה כתת-מין שלו.

באזורי המפגש שלהם נראים מופעי ביניים של שני המינים. מאכלס מגוון רחב של מקומות חיות, כולל אזורים הרריים ומצוקיים, אך גם בתות פתוחות, עמקים ומישורים, המחורצים על ידי ערוצי נחלים או זרועים בחורשות עצים.

פחות שכיח באזורים של חורש צפוף.

 

סכנות ואיומים

כמו מרבית העופות הדורסים נפגע כתוצאה מהרעלות, התחשמלויות, ציד וחמיסת קינים, כמו גם מהרס ושינוי בתי הגידול, ובמיוחד נופי הבתות של ישראל. בניגוד לדורסים גדולים אחרים מפגין גמישות וכושר הסתגלות גבוה שמאפשרים לו להתאושש במהירות מאירועי הרעלה ולאכלס גם שטחים כפריים ובתי גידול מופרים.

 

מידע כללי

 

האוח חי בזוגות והקשר בין בני הזוג נשמר לתקופה ארוכה. גודל הטריטוריה מותנה בכמות המזון, אך שטחה הממוצע כ- 12 קמ"ר. במשך היום שוהה האוח לבדו בכוכים ובמערות, קירות עפר או בסבך עצים ושיחים, והוא יוצא לפעילותו בשעות החשיכה, סמוך לאחר השקיעה ועד לפני עלות השחר.

 

בתחילת פעילותו הוא מכריז על נחלתו בקריאות דו-הברתיות עמוקות, עמומות ועגמומיות "או-הו", המושמעות בפסקי זמן קבועים, מדי כעשר שניות. הקריאות עשויות להדהד למרחק של מספר קילומטרים. בעונת הקינון מתרבות קריאותיו של האוח, והוא עשוי לשיר כמעט כל הלילה.

האוח צד בנופים פתוחים. הוא מגלה את טרפו מעמדת תצפית או ממעוף נמוך. חרף גודלו מעופו קליל וחרישי. מזונו העיקרי יונקים קטנים ובינוניים, עד לגודל ארנבת ושועל, כולל עטלפי פרי וקיפודים. כמו כן הוא צד עופות רבים, ביניהם יונים וחוגלות, אך גם ברווזים ואגמיות, וכן עופות דורסים דוגמת נץ מצוי, עקב חורף ותנשמת. במקרה של עופות גדולים, האוח תולש את נוצותיהם או חלקים שאינם ראויים לעיכול, כך הוא גם "מקלף" את הקיפוד מקוציו.

 

צנפותיו גדולות במיוחד, אורכן מגיע ל- 8 ס"מ והן כוללות עצמות, נוצות ושערות של בעלי-חיים המהווים את הטרף, וכן שרידי כיטין של חרקים.

עונת הקינון מתחילה בארץ כבר בחודש ינואר. האוחים מאתרים כוך במצוק או מערה ומתמקמים בהם לקינון, לעתים הם מטילים גם בשקע בקרקע מתחת לעץ או לשיח. בקן אין ריפוד אך עם הזמן מצטברים סביבו צנפות ושיירי מזון.

בתטולה 2 - 5 ביצים, והן מוטלות מדי 2 - 4 ימים. הנקבה מתחילה לדגור כבר מהביצה השנייה, כך שהבקיעה אינה סינכרונית ויש הבדלי גיל וגודל ניכרים בין הגוזלים. הזכר מביא לנקבה מזון ומניח אותו בפינה המיועדת לכך ליד הקן, ומתרחק מיד. לפנות בוקר הוא מתמקם בעמדה הצופה אל הקן, בדרך-כלל במרחק של כמה עשרות מטרים ממנו. הדגירה נמשכת 34-35 יום.

 

בהתחלה רק הנקבה מאכילה את הגוזלים, ובהמשך מצטרף אליה גם הזכר. הגוזלים נוטשים את הקן לעיתים עוד בטרם יידעו לעוף, והם מטופלים על ידי הוריהם מחוץ לקן. הם פורחים בגיל 50 - 65 יום, ומטופלים על ידי הוריהם עוד מספר שבועות.

 

ערך זה נכתב על ידי הצפר והאקולוג,

מי שעומד מאחורי פרויקט הספר האדום

אסף מירוז

 

 

 

 

האוח עיטי הוא צייד רב גוני, יוצא לצייד בשעות הלילה והוא נעזר בחוש השמיעה ועיניו החדות, צד מעמידה בתצפית או ממעוף חרשי, השמיעה היא החוש המוביל, הוא מסוגל לתפוס עכבר בתוך הצמחייה על ידי שמיעת רשרוש . באזורנו האוח עיטי אוכל בעלי חיים מגודל חיפושית ועד לגודל של שועל, המיומנות המצוינת של האוח העיטי מאפשרת לו לצוד בכל צורת ביתי הגידול, גם במזג אויר סוער, קור וחום לא משפיעים עליו.

 

עזרא חדד - איש רשות הטבע והגנים

צילום: שושן חדד

 

את הטרף הגדול צדה בדרך כלל הנקבה שהיא גדולה וחזקה יותר מהזכר, האוח הורג את טרפו בכך שהוא דוקר אותו עם טופריו החדים והארוכים שמגיעים לאורך של 50 מ"מ, האוח יודע היטב גם לשבור עצמות אפילו של יונקים גדולים כמו ארנבות ושועלים. אוחים עיטיים ידועים כבעלי אומץ רב ותוקפים גם חיות גדולות מאוד כולל בני אדם המתקרבים לקינון אוח.

 

בפרטי מזון האוח שנבדקו במחקר שערכתי על האוח עיטי באזור יהודה בין השנים 2006 - 2009 היו כמה הפתעות במרכיבי מזון האוח בשפלת יהודה: שועל מצוי 7 פרטים צעירים, גירית מצויה צעירה אחת, חתול בר\בית - 7 פרטים, נמיה אחת, דלק - 2 פרטים וסמור - 6 פרטים.

עזרא חדד

 
 

תיעוד של דלק Martes foina שניצוד על ידי אוח עיטי והובא לקן צילום: עזרא חדד

 
 

רמות שימור

היכן ניתן לצפות באוח עיטי


גרף עמודות שבועי

תצפיות אחרונות

תאריך מיקום כמות צופה
12/07/2019 Wadi Yissachar נחל יששכר 1 Tuvia Kahn
05/07/2019 גלאון 1 Ilan Moriya [eBird]
28/06/2019 Mt. Bantal הר בנטל 3 Eran Banker [eBird]

מאמרים

הספר האדום

ציפורים דומות

תגובות והערות

land marks