אוח מדברי - Bubo ascalaphus

תיאור המין

האוח המדברי הינו מין של דורס לילה גדול החי במדבר יהודה, בנגב ובערבה. הוא קטן במעט מקרובו האוח העיטי, ונחשב עד לאחרונה כתת מין שלו.

האוח המדברי בהיר יותר ובעל גודל גוף קטן יותר, צבעו צהבהב-חולי וקשתית העין שלו צהובה. אוחים מדבריים אינם גדולים בהרבה מינשופי עצים וגם להם ציציות אוזניים בולטות.

 

כיאה לדורס לילה, לאוח עיניים גדולות המשפרות מאוד את ראיית הלילה, חוש השמיעה גם הוא מפותח מאוד. האוח מצטיין בתעופה חרישית, המאפשרת לו להגיח "ככה פתאום" מעל טרפו לפני שישמע אותו. תעופה שקטה זו מושגת על ידי פלומה רכה, המכסה את הגוף, והודות ל"מסרק" הנמצא בקצה אברות-התעופה ו"בולע" את הרעשים.

 

מידות

אורך גוף: 35 -37 ס"מ, אורך כנף: 32 -37 ס"מ, משקל: 750 -910 ג'.

הנקבות גדולות במעט מהזכרים

 

 

תפוצה ומגמות אוכלוסין

תפוצתו העולמית כוללת את צפון-אפריקה, חלקים של מדבר סהרה, אזורים מדבריים במזרח התיכון מזרחה עד עיראק וחלקים של חצי האי ערב.

 

בישראל

מצוי בדרום האזור המדברי, במדבר יהודה, בנגב ובערבה.

 

 

מידע כללי

לאוח מגוון שיטות ציד, הוא יכול ללכוד את טרפו הן על הקרקע והן באוויר, ולרוב נושא את טרפו למשטח אכילה על סלע. האוח אינו לילי בלבד - לעיתים הוא צד בשעות הדמדומים, ולעיתים אף נראה בשעות היום (עדות לכך בצנפות בהן נמצאו שרידי בע"ח פעילי יום).

 

האוח המדברי ניזון מפרטי טרף קטנים - בעיקר ממכרסמים אך גם עופות, זוחלים, ופרוקי רגליים. בצנפות של אוחים באזור חצבה נמצאו שאריות של: עכשובים, עקרבים, שחאוריות, מריונים, גרבילים ואפילו של זנבן מטובע (שטבעותיו נמצאו בשלמותן בצניפה)!

 

בני הזוג מונוגמיים לתקופה ארוכה, ומחזיקים באותה טריטוריה למשך שנים. הקן על מדף סלע או מערה במצוק. במצרים נצפו זוג אוחים מדבריים מקננים על פרמידה!

עונת הרבייה מוקדמת ומתחילה בסוף ינואר ובמהלך פברואר. הנקבה מטילה בדרך כלל שתי ביצים ודוגרת עליהן לבדה במשך 31 - 36 יום. בן הזוג, מצדו, מביא מזון אל הקן ושותף בהאכלת הגוזלים. הפרחונים עוזבים את הקן לאחר 20 - 35 יום אך נשארים בסביבת הוריהם ונתמכים בהם במשך מספר חודשים.

 

תתי המינים השונים של האוח בעולם מציגים בצורה טובה את המגמה הכללית הקיימת בין תתי מינים בעיקר של עופות ויונקים לאורך גרדיאנט גיאוגרפי. מהשוואת גודל הגוף של תתי המינים של האוח, עולה כי האוחים מהאזורים הצפוניים ביותר, או מאזורי הרים גבוהים, הם הגדולים ובעלי המשקל המירבי.

השתנות גודל הגוף אינה קשורה תמיד ישירות להשתנות הרוחב הגיאוגרפי, אלא לעיתים משתנה בכיוון מזרח-מערב, בהתאם להבדלי טופוגרפיה ואקלים (כגון הרים גבוהים). בשפה המקצועית תופעה זו נקראת "כלל ברגמן" הקושר בין משקל החיה לאזור האקלים, ככל שבעל החיים גדול יותר, כך קל לו לשמור על טמפרטורה קבועה של הגוף.

 

בנוסף להבדלי הגודל, קיימים גם הבדלים בולטים בצבעי הניצוי. האוכלוסיות של סיביר מצטיינות בצבע בהיר במיוחד - קרם לבן, שעליו פספוס חום כהה ושחור, צבע הנועד להסוותם על רקע השלג. האוכלוסיות של מרכז אירופה ואסיה, בניהם האוח העיטי החי בצפון הארץ ובמרכזה, כהות יחסית וצבען הבסיסי חום-אדמדם. תתי המינים הדרומיים ביותר, של מדבריות המזרח התיכון וחצי האי ערב, בעלי צבע בהיר מאוד - צהוב-חולי עד קרם לבנבן, המסווה אותם על רקע חולות וסלעים בהירים האופייניים לבית גידול המדברי.

גם לתופעה זו נוסח כלל בשם "כלל גלוגר" הקושר צבע נוצות (או פרווה) לאזור הגיאוגרפי בו תת המין חי.


 

ערך זה נכתב על ידי חוקרת הציפורים לירז כברה

 



 


תצפית מעניינת ב... אוח מדברי   תצפית מעניינת ב... אוח מדברי   תצפית מעניינת ב...


 

לירז כברה ממרכז הצפרות חצבה קיבלה טלפון על אוח מדברי במטע מנגו באור יום... כבר חשוד. הנה מה שהיא כותבת:

"ביום רביעי האחרון יצר עמי קשר אחד החקלאים במושב חצבה ודיווח על אוח מדברי במטע מנגו.

האוח נראה עומד על הקרקע ולא ניסה לברוח, כשהחקלאי לאט לאט התקרב אליו עם רכבו הוא נראה מנתר על הקרקע, אבל לא הצליח לעוף.

 

תוך מספר דקות הגענו לשטח, איגפנו אותו שלושה אנשים והצלחנו לתפוס אותו די בקלות, כנראה היה מאוד תשוש. כנפו הייתה שבורה ולפי הפצע שהגליד היטב נראה שכבר כמה ימים הוא מסתובב כך. העברנו את הפצוע לפקח רט"ג שהעביר אותו לחי בר ביטבתה ומשם הוא הוטס לבית חולים לחיות בר ברמת גן".

 

לירז

 

 

 

 

 

רמות שימור

היכן ניתן לצפות באוח מדברי


גרף עמודות שבועי

תצפיות אחרונות

תאריך מיקום כמות צופה
21/04/2019 Sheizaf Nature Reserve שמורת שיזף 1 Avi Shneor
20/04/2019 Sheizaf Nature Reserve שמורת שיזף 1 Avi Shneor
26/03/2019 Yotvata--All fields and open areas (non-Sewage) יטבתה שדות 1 obsr277524 [eBird]

מאמרים

הספר האדום

ציפורים דומות

תגובות והערות

land marks