ברווז קרח - Clangula hyemalis

תיאור המין

ברווז ימי, קטן ומחויט - היחיד בסוגו: Clangula.

מבין הברווזים הימיים, ברווזי קרח הם המעמיקים לצלול - 50 - 60 מטרים ובנוסף הוא נוהג לבלות את הזמן הרב ביותר מתחת לפני המים ביחס לזמן המנוחה מעל פני המים.

ברווזי קרח ניזונים בעיקר בפרות ים כמו סרטנים, רכיכות ואפילו דגיגים.

מין זה מקנן בטונדרה הארקטית, במקומות חיות למים המציעים עשבייה, אבל גם באיים סלעיים. הזכרים אינם נוטלים חלק בגידול האפרוחים וכבר בראשית שלב הדגירה הם נוטשים את הנקבות ומתקבצים לקבוצות קטנות לטובת חילוף נוצות. ברווזי קרח, דרך אגב, בשונה משאר הברווזים שמחליפים נוצות פעמיים בשנה, מבצעים חילוף שלוש פעמים בשנה.

 

חלק מהאוכלוסיות מרחיקות עד 1,000 קילומטרים מאתרי הקינון לטובת החילוף (שם הם חסרי יכולת תעופה) ואילו אוכלוסיות אחרות מבצעות את החילוף בסמוך לאתרי הקינון.

הנקבות מבצעות את החילוף שלאחר הקינון (Post Breeding molt) באתרי הקינון עצמם. לעתים הן נוטשות את האפרוחים - אלה נאספים ל״להקות יתומים״ גדולות ודואגים לעצמם ללא השגחה הורית כלל.

 

הלבוש נאה מאוד, שחור ולבן כשהזכרים מצטיינים בשתי אברות זנב מרכזיות ארוכות במיוחד - הבולטות משפת הזנב כדי 10 - 15 ס״מ. המקור אפור כהה עם טבעת ורודה לקראת קצהו.

לזכרים בלבוש החורף לחי כהה, ראש וצוואר לבנים. רוב הגוף לבן אבל החזה כהה. לנקבות בלבוש החורף ראש וצוואר לבנים וכיפה כהה.

בשעת המעוף ניתן להבחין במעיין ״רתמה״ שחורה על הגב הלבן, רתמה שנמתחת מהחזה ומסתיימת בזנב הארוך. נוצות צידי הגוף ארוכות ולבנות, הכנפיים כהות.

 

מידות

אורך גוף: 44 - 60 ס״מ. מוטת כנפיים: 70 ס״מ. משקל: 740 גרם.

 

פירוש השם המדעי - ״צלצול של חורף...״ clangere - מהדהד, מצטלצל ו- hyemalis, של החורף. כנראה בזכות הקריאה המיוחדת של מין זה.

השם באנגלית long-tailed Duck, בזכות הזנב כמובן והשם בעברית חביב לא פחות.

 

תפוצה ומגמות אוכלוסין

מקנן בביצות בטונדרה הארקטית, לאורך חופי ים ואגמים גבוהים בצפון האטלנטי, אלסקה, צפון אירופה ורוסיה.

אתרי החריפה מצויים בצפון אמריקה (החוף המזרחי והחוף המערבי), באגמים הגדולים המצויים סמוך לגבול שבין צפון אמריקה וקנדה, חופי צפון אירופה ואסיה.

ספירת ברווזי קרח בים הבלטי - המשמש אתר חריפה עיקרי עבור האוכלוסייה האירופית הצביעה על ירידה חדה בגודל האוכלוסייה מ- 4.2 מיליון פרטים בשנים בחורף 92/93 ל- 1.4 פרטים בחורפים שבין 2007 - 2009.

יתכן כי באתרי חריפה קטנים יותר, המשמשים את ברווזי הקרח של אירופה, הירידה במספר הפרטים אינה כה משמעותית אבל סבורים כי האוכלוסייה הצטמקה (ותמשיך להצטמק) בכ- 50% במהלך 27 השנים (שלושה דורות) שבין 1993 ועד לשנת 2020.

אז מי מאיים על ברווזי הקרח? בנוסף להרס בתי גידול וניקוז מקומות חיות לחים, פרטים רבים מוצאים את מותם ישירות מזיהום נפט, הסתבכות ברשתות דיג ו... ציד כמובן.

 

בישראל

מזדמן נדיר ביותר. רוב התצפיות הן משנות ה- 80, בחורף ו… באילת


 

רמות שימור

היכן ניתן לצפות בברווז קרח


גרף עמודות שבועי

מאמרים

תגובות והערות

land marks