עלווית אפורה - Phylloscopus trochilus

תיאור המין

ציפור שיר זעירה ותזזיתית, נוהגת לקפץ בעלוות העצים ומכאן שמה - עלווית. למרות שמה העברי, היא אינה אפרפרה אלא ירקרקה צהבהבה. לבוגרים מעט גוון אפור בעיקר בלחי ובעורף, אבל הצעירים בולטים בגווני צהוב עז.

העלווית האפורה מצטיינת בכנפיים ארוכות וחישוף אברות ארוך יחסית, וללא פסי כנף. כל מיני העלוויות עשויים לבלבל, אבל הדומה ביותר היא עלווית החורף, שניכרת במבנה גוף גוצי, חישוף אברות קצר, רגליים שחורות ממש, ושירה שונה.

 

מידות

אורך גוף: 9 - 10 ס"מ. משקל: 5 - 9 גרם.

שם בערבית - נקשארת א(ל)צאפצף.

מקום חיותן של העלוויות - בעלוות העצים הגבוהים והניתור הלוך וחזור בעקבות חרקים העניק לסוג כולו את

השם - הצופה (Skopos) מין העלים (phullion). שם המין - trochilus הוזכר על ידי אריסטו וכנראה שהכוונה הייתה לגדרון.

 

תפוצה ומגמות אוכלוסין

נפוצה מבריטניה וחצי האי האיברי במערב, ועד לסיביר במזרח. חורפת בעיקר באפריקה מדרום לסהרה.

באזורי הקינון העלווית האפורה נפגעת משינוי בבתי גידול ומתחילת שנות השמונים של המאה הקודמת האוכלוסיה נמצאת במגמת ירידה מתונה.

 

סביר להניח שגם קטל "ספורטיבי" במדינות שממוקמות בנתיבי הנדידה של העלויות גם הוא, פוגע באוכלוסיה.

הצרכים במעונות החורף ידועים פחות, אבל כנראה שגם באפריקה, הרס בתי גידול וכתוצאה מכך צמצום בשפעת וזמינות המזון - פוגעים באוכלוסיה.

 

ככל שאנחנו "נעים" מזרחה, צבען של העלוויות "דוהה" מירוק עם גבה צהובה בולטת באוכלוסיות המערביות, ללבוש אפרפר וגבה לבנבנה באוכלוסיות המזרחיות. שימו לב לעלווית הבוגרת שצילם שרגא אלון (משמאל) - נראה שהיא "מזרחית" יותר.

 

מוכרים שלושה תתי מינים:

 

Phylloscopus trochilus trochilus - דוגרת באירופה, מהפרינאים, רכס האלפים וצפונה. חורפת במערב אפריקה.

 

Phylloscopus trochilus acredula - דוגרת בסקנדינביה ומזרחה עד למערב סיביר. חורפת במרכז אפריקה.

 

Phylloscopus trochilus yakutensis - דוגרת במזרח סיביר, חורפת במזרח ודרום אפריקה. (גוונים אפורים יותר)

 

האוכלוסיות הצפופות ביותר מצויות בסקנדינביה, שם העלווית האפורה היא הציפור המצויה ביותר וצפיפות קינון מדהימה של כ- 1,000 זוגות לקילומטר רבוע. האוכלוסייה השוודית והפינית מונה כ- 24 מיליון זוגות. באנגליה, לעומת זאת, נרשמה צניחה של כ- 70% במספר הזוגות הדוגרים בשני העשורים האחרונים - בעיקר בדרום אנגליה, כתוצאה מכריתת יערות אלון.

 

בישראל

חולפת נפוצה ביותר בכל חלקי הארץ.

ניתן לראותה ולשמעה בסתיו ובאביב, כאשר היא מלקטת חרקים זעירים בין ענפי עצים ושיחים, חובבת במיוחד אשלים, ובעונה את עפצי עצי האלה.

עלויות החורף מחליפות את העלויות האפורות בסוף הסתיו, ומפנות את מקומן לאפורות שוב, באביב.

 

לכן תקופת התצפית היא אמצעי זיהוי טוב - עלויות אפורות יראו בארץ כבר בסוף אוגוסט ועד לתחילת נובמבר ושוב, ממרץ ועד מאי. עלויות החורף, לעומתן, מגיעות לארץ באוקטובר ועוזבות עד אפריל.


 

מידע כללי

למרות גודלה הזעיר, העלווית האפורה היא נודדת למרחקים אדירים. רוב האוכלוסייה החולפת בישראל מגיעה מצפון אירופה ונודדת למזרח אפריקה, אבל ישנם תתי-מינים מזרחיים יותר (P.t. yakutensis) שנודדים מעלינו בדרכם ממזרח סיביר לטנזניה! העלווית האפורה מיוחדת בכך שהיא מחליפה את כל נוצותיה פעמיים בשנה (כמעט כל ציפורי השיר מחליפות נוצות פעם אחת בשנה) - פעם אחת לאחר הקינון ולפני נדידת הסתיו ופעם נוספת באתרי החריפה באפריקה - לפני שהיא מתחילה לנוע צפונה - בחזרה אל אתרי הקינון. הסיבה לכך אינה ברורה אבל יתכן שהיא קשורה לטווח הנדידה המרשים של העלווית הזעירה - שאורך כנפה (בממוצע) הוא 7 סנטימטרים בלבד. ניתן להסיק שנוצות טריות, בהחלט יכולות לשפר את הסיכוי לנדוד בהצלחה.

 

רמות שימור

היכן ניתן לצפות בעלווית אפורה


גרף עמודות שבועי

תצפיות אחרונות

תאריך מיקום כמות צופה
13/11/2019 Mt. Herzl הר הרצל 1 Klil Zaitlin [eBird]
13/11/2019 Eilat--KM19 Sewage Ponds בריכות ביוב ק"מ 19 1 Shachar Shalev
13/11/2019 חצור 2 ‪Dan Sharon‬‏

מאמרים

תגובות והערות

land marks