פרנקולין שחור - Francolinus francolinus

תיאור המין

 

אין לטעות בו. לזכר ראש וחזה שחורים, "קולר" חום חלוד ולחי לבנה בולטת.

הגב העליון וצדי החזה מנוקדים בלבן, הבטן שחורה ובחלקה התחתון נקודות לבנות בצורת האות U. הנקבה מנוקדת כולה בצבעי חום-שחור ומעט לבן, ראשה אחיד יותר, צבעו חום בהיר והעורף חלודי.

כנפי שני הזוויגים חומות ומציגות דגם מעניין שנראה כמו "משולש בתוך משולש" - בצבעי חום ושחור,עם שוליים בהירים בולטים יחסית.

כשהפרונקולין ניצב זקוף הוא נראה גדול יחסית, אבל לרוב הוא נסתר במעבה הצמחייה ולכן קשה מאוד להבחין בו. הפרנקולין, כמו רבים אחרים מסדרת התרנגולאים, מעדיף להתקדם בעזרת רגליו מאשר בכנפיו.

 

גם אם מתקרבת סכנה, הפרנקולין נוהג "להתחפף" במהירות ובדיסקרטיות על רגליו, ורק בלית ברירה הוא "יורה" את עצמו ונמלט מהמקום התעופה.

המעוף של הפרנקולין השחור נמוך, מהיר וישר (דוך! בשפה הצבאית...). התעופה משלבת חבתות זריזות ומיד לאחריהן גלישה מהירה בכנפיים מוטות מטה. זנבו של הזכר שחור ואילו זה של הנקבה מפוספס בפסי רוחב בצבעי חום-שחור.

 

נקבת פרנקולין ש"מציצה" מתוך הצמחייה עלולה לבלבל את הצופה עם חובה קטנה. אבל נקבת הפרנקולין נבדלת מהחובה בכתם הקרמי האחיד שבצדי ראשה. הפרנקולין גדול מחוגלת הסלעים ומגוון ממנה בצבעיו.

בארץ מצוי תת המין המערבי- F. f. francolinus. אין שונות ממשית בין הפרטים מאותו זוויג. את הפרנקולין אפשר לראות באיזורי מישור יבשים אבל ליד מקור מים זמין. הם נפוצים בשדות מעובדים ובשדות עם צמחיה גבוהה. גם לצד גדות נחלים סבוכות.

 

מידות

אורך גוף: 30 - 36 ס"מ. מוטת כנף: 40 - 50 ס"מ. משקל: 450 ג'.

פירוש השם המדעי francolinus מקורו מהשם שהצרפתים העניקו לעוף זה - פרנקולין.

האיטלקים קוראים לו פרנקולינו - "תרנגולת קטנה". ג'ון ריי - אבי תולדות הטבע האנגלי, כותב: "הם נקראים על ידי האיטלקים francolini כמו בצרפתית - "תרנגול חופש" וזאת הודות להגנה שניתנה להם על ידי הנסיכה - ולמורת רוחם של פשוטי העם.   

שם בערבית - קאלא טיטר

 

תפוצה ומגמות אוכלוסין

תת המין המערבי (פרנקולינוס) המצוי בארץ, יציב ומקנן גם בטורקיה, קפריסין, איראן ועיראק.

 

בישראל

בישראל הפרנקולין השחור יציב, מצוי עד "לא שכיח" באזור עמק הירדן, עמק החולה, וחודר לאט מערבה בחזרה לעמק יזרעאל, שם היה מצוי בעבר.

אוכלוסייתו בארץ נתונה לעליות ולמורדות רבים. מצד אחד, הרחבת השטחים החקלאיים "מציעה" לפרנקולין שפע של מקומות חיות נוחים ומתאימים, ומצד שני, הפרנקולין נחשק בתור עוף ציד.

קיימות הפרעות רבות נוספות, הקשורות לניהול השטחים בהם מצוי הפרנקולין -  נוכחות בני אדם וכלים חקלאיים. החקלאות גם מושכת שפע של טורפים אל האזור, אבל בינתיים האוכלוסייה נמצאת במגמת עלייה.

 

 

משמיע את קריאתו הרמה  - פברואר 2016 עמק החולה.     צילום: חנוך סייף

 

מידע כללי

כאמור, הפרנקולין הוא עוף ביישן מאוד, אבל בעונת הקינון הזכרים נראים, ובעיקר נשמעים, לאורך כל היום. הזכר נוהג לעמוד במקום בולט - "תל" קטן, תלולית או אפילו ענף עץ ושם, לעיני כול (מי שמחפש), הוא קורא את קריאתו הרמה: "קליק, צ'יק צ'יק צ'ירקיק..." או "קיק, קיק, קיק קוויי קוויייי קוויי..." הנשמעת למרחוק.

נקבת הפרנקולין מטילה 8 - 12 ביצים ועליהן היא דוגרת לבדה למשך 18 - 19 ימים והצעירים נשארים עם הוריהם במהלך החורף הראשון לחייהם.

רמות שימור

היכן ניתן לצפות בפרנקולין שחור


גרף עמודות שבועי

תצפיות אחרונות

תאריך מיקום כמות צופה
25/05/2019 Hayogev fields==שדות היוגב 8 Micha Mandel
24/05/2019 כפר רופין 4 Niv Bessor
24/05/2019 Kfar Ruppin fishponds בריכות כפר רופין 4 Tuvia Kahn

מאמרים

הספר האדום

ציפורים נוספות מסדרת תרנגולאים

תגובות והערות

land marks