סבכי שיטים - Sylvia leucomelaena

תיאור המין

ציפור שיר קטנה ממשפחת הסבכים - מוגבלת לאזורים מדבריים נידחים, עם זיקה בולטת לנוף עצי שיטה. כשאר בני משפחתו גם סבכי השיטים הוא טיפוס ביישן ו-"נחבא אל השיחים". אבל לקראת עונת החיזור, ובמהלך עונת הקינון, אפשר לראות ולשמוע זכרים המכריזים על נחלתם, בדרך כלל מצמרת של שיטה (כמובן).

 

לסבכי השטים גוונים כלליים אפורים, ראש אפור כהה, זנב כהה בעל קצוות בהירים ועין כהה המוקפת בטבעת לבנה בולטת.

החלקים התחתונים לבנים "נקיים".

כנפיו קצרות ועגולות, כיאה למין יציב שאינו נודד למרחקים ארוכים. סבכי השיטים נוטה לדלג בזריזות בין ענפים, בלי לעצור לרגע ונוטה "לפמפם" את זנבו מעלה מטה בתנועה אופיינית.

 

סבכי השיטים דומה מאוד לסבכי חורש, אבל הזנב שלו ארוך, מעוגל ורק קצוותיו בהירים. אצל סבכי חורש גם קצוות הזנב וגם שולי הזנב בהירים - כך שרואים הרבה יותר לבן.

גם סבכי שחור-ראש דומה לסבכי שיטים אבל אצלו החזה אפרפר כך שרק הגרון בוהק בלבנו וטבעת-עין אדומה.

בימים עם חוסר פרופורציה (לכולנו יש ימים כאלה - לאו דווקא קשור לציפורים...) אפשר להתבלבל גם עם סבכי טוחנים אבל זה קטן ממנו, החלקים העליונים חומים/אפרפרים והראש אפור בהיר יותר ולא נוטה לשחור.

 

מידות

אורך גוף: 14 - 14.5 ס"מ. משקל: 15 גר'.

פירוש השם המדעי - "סבכי שחור-לבן"

 

 

תפוצה ומגמות אוכלוסין

סבכי השיטים הוא מין נדיר ומיוחד. ברמה הבינלאומית מדובר בציפור שיר עם תפוצה מצומצמת למדי בצפון אפריקה, המזרח בתיכון וחצי האי ערב.

סבכי השיטים הוא עוף מדברי מובהק אשר חי בתנאי חום ויובש קשים ומבסס חלק ניכר מביולוגית הקינון שלו על מחזורי הגשם במדבר.

כמו מינים מדבריים נוספים גם סבכי השיטים מוותר על קינון בשנים שחונות ודלות משאבים. האוכלוסייה יציבה.

 

בישראל

בסקר קינון ראשון שהתקיים באביב 2018 הוערכה אוכלוסיית המין בערבה בכ- 80 - 120 זוגות. עיקר האוכלוסייה מצוייה בערבה התיכונה (כ- 80 טריטוריות) מעין עופרים בצפון ועד לצוקים בדרום. הנתונים המעודדים האלו התקבלו לאחר שנים רבות שבהן נהוג היה לחשוב שמצבו של סבכי השיטים גרוע בהרבה.

 

מידע כללי

סבכי השיטים חי בזוגות בטריטוריות. בני הזוג לנים צמודים, נוגעים זה בזה ואף מנקים ומסדרים את הנוצות זה לזה.

ההתנהגות הזאת, דרך אגב, נפוצה גם בקרב בולבולים ממושקפים, שיכולים להימצא אף הם בטריטוריות של סבכי השיטים ואפילו מזכירים אותו ברושם הכללי ובהתנהגות.

סבכי השיטים ניזון בזחלים של פרפרי לילה, אותם הוא מלקט מענפי השיטה ומהגזע, אבל גם חרקים מעופפים שאותם הוא חוטף מהאוויר ולעתים הוא אף נובר בחול, בעזרת מקורו, כדי למצוא חרקים. ניזון גם בפירות.

 

 

ערך זה נכתב על ידי יהונתן מירב - מרכז הצפרות הישראלי.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

רמות שימור

היכן ניתן לצפות בסבכי שיטים


גרף עמודות שבועי

מאמרים

הספר האדום

ציפורים דומות

תגובות והערות

land marks