שחור זנב - Cercomela melanura

תיאור המין

 

 

 

אחת הציפורים השכיחות והמוכרות ביותר במדבר הישראלי. מאכלס מגוון של בתי גידול, החל ממדבר טרשי ומצוקי, עבור דרך סוואנת שיטים וכלה בבתות ספר עם שיחים פזורים. זנבו השחור מתנועע ומקשט כדגל כמעט כל נקודה ירוקה במדבר, כולל חניוני לילה, בהם הוא מתיידד עם מטיילים ו"משנורר" מהם מזון למחייתו (מבלי לתת שום דבר בתמורה), סחבק אמיתי.

 

לבושו דל למדי, אפור חקי אחיד, ורק הזנב צבוע בשחור. הזנב הוא גם איבר תקשורת חיוני ומסייע להכרזה על טריטוריה, כשבעליה עומד בעמדה בולטת ומניע אותו ללא הרף כלפי מטה ובתנועות פריסה לצדדים, מתואמות עם שמיטת הכנפיים. בהתנהגותו הוא מזכיר את קרובותיו הסלעיות, כמותן הוא ניצב בעמדות נישאות, מהן הוא מכריז על נחלתו או יוצא למעופי ציד קצרים. מבלה גם זמן רב על הקרקע ועל הענפים הנמוכים של עצים ושיחים.

 

הפרטים יציבים ונשארים בדרך-כלל כזוגות בתחומי הנחלה לאורך כל השנה. הם טריטוריאליים מאוד ופעמים רבות תוקפים גם ציפורים ממינים אחרים. הזכר והנקבה זהים למראה וקשה להבחין ביניהם.

את קנו בונה שחור הזנב בתוך כוך בסלע, כשבפתח הקן הוא נוהג להניח אבנים קטנות. הסיבה לכך אינה ברורה אך ייתכן כי האבנים משמשות כאזעקת טורפים - נחש המתקרב לקן, ומתחכך באבנים, משמיע רעש המאפשר לציפור לצאת מבעוד מועד.

לקראת עונת הקינון מתחילים הזכרים לשיר שירה חלילית, שקטה למדי ומלנכולית. חלק מקריאותיהם מזכירות שירת בולבול. קריאות בקשת המזון של הגוזלים קצרות וצרודות ומזכירות "נפיחה מטרטרת".

 

מידות

אורך גוף: 14 - 17 ס"מ; משקל: 13 – 18 גרם.  

 

שם בערבית: קְלֵיעִי אַסְוַד א-דַּ'נַבּ ("זמיר שחור זנב")

 

תפוצה ומגמות אוכלוסין

שחור הזנב יציב בכל תחומי תפוצתו המשתרעת מישראל ומדבר סיני דרומה לערב הסעודית, ומשם מערבה לאורך השולים הדרומיים של הסהרה, ממצרים וסודן במזרח ועד למאלי וניגריה במערב.

 

בישראל

בארץ שחור הזנב הוא יציב שכיח. מאכלס את מרבית אזורי הנגב והערבה, בעיקר לאורך ערוצי וואדיות ונאות מדבר, ונמנע ממדבר קיצוני. חודר צפונה לאורך מדבר יהודה, בקעת הירדן, מורדות הגלבוע, בקעת כנרות ודרום הגולן.

 

מידע כללי

תקופת הקינון והדגירה בארץ מתחילה בחודש מרץ ומסתיימת ביולי, לעתים מבוצעים בה שני מחזורי קינון. הטריטוריה קבועה ונשמרת כל השנה, ובתוכה ממוקם הקן. המרחק המינימלי בין הקנים הוא כ- 200 מטר. הקן בנוי בפתחי מחילות או בין זיזי סלע, לעתים אף מתחת למרזבי בתים. צורת הקן כגביע עשוי מעשבים, מרופד בשער ובחומר צמחי ואף בנשלי נחשים. מבוא הקן וסביבתו מרוצפים באבנים קטנות. בתטולה 3 - 4 ביצים תכולות בהירות עם כתמים חומים-אדמדמים. הדגירה נמשכת 13 - 14 יום והגוזלים פורחים מהקן בגיל שבועיים לערך.

 

מזונו העיקרי פרוקי רגלים וחרקים שונים, ומעט גרעינים ופרות קטנים כפריו של האטד. את מזונו הוא מלקט כשהוא עומד במקום גבוה, ממנו הוא צונח לעבר הטרף, חרקים מעופפים הוא לוכד תוך כדי מרדף אווירי.

 
ערך זה נכתב על ידי אסף מירוז
 
 
 
 
 

רמות שימור

היכן ניתן לצפות בשחור זנב


גרף עמודות שבועי

תצפיות אחרונות

תאריך מיקום כמות צופה
17/08/2019 הרי אילת 5 נעם גבעון
17/08/2019 90, מחוז הדרום, IL (29.624, 34.99) 2 Amit Goldstein
17/08/2019 שדה בוקר 2 Phyllis Weintraub

מאמרים

הספר האדום

ציפורים דומות

תגובות והערות

land marks