אווז לבן-מצח - Anser albifrons

תיאור המין

אווז בינוני, מצוי במקווי מים גדולים, אגמים ומאגרים לצד שדות עשבוניים גדולים - מישוריים ופתוחים.

האווז לבן-המצח קיבל את שמו בזכות הכתם הלבן בקדמת ראשו ולפני המקור.

צבעו הכללי חום אפרפר ובגחונו "רצועות" שחורות בולטות. למקורו של האווז לבן-המצח גוון כתום וקצהו בהיר יותר, ראשו כהה מעט משאר הגוף, הרגליים כתומות ולא ארוכות והבטן התחתונה ותת השת לבנים. אצל פרטים צעירים חסר הכתם הלבן מעל המקור והכתמים השחורים על הבטן.

 

בתעופה ניכרת בטן "אחורית" לבנה בתחתיתה וכהה בחלקה הקדמי עם אותם כתמים שחורים, אלא אם מדובר באווז לבן-מצח צעיר.

אווז לבן-מצח דומה מאוד לאווז קטן אבל לזה יש מקור ורדרד, עדין וקטן בהשוואה למקור הכבד והכתום של האווז לבן המצח.

 

בנוסף, לאווז הקטן יש טבעת עין צהובה הניכרת ממרחק. חשוב לציין שגם בקרב אווזים לבני-מצח יש פרטים עם טבעת עין צהובה, אבל במקרה שלהם מדובר בטבעת צרה שאינה בולטת כמו מקרה של האווז הקטן. נציין גם שהאווז הקטן הוא מזדמן נדיר ביותר בישראל.

 

מוכרים 4 תתי מינים:

A.a. albifrons - מקנן בצפון אירופה וחורף בדרומה ובמזרח התיכון.

A.a.flavirostris - מקנן בגרינלנד וחורף באיים הבריטיים ובאירלנד.

A.a.frontalis - מקנן במזרח אסיה וקנדה וחורף בסין צפון ומרכז אמריקה.

A.agambeli - מקנן בצפון מערב אמריקה וחורף לאורך חופי מערב ארה"ב.

 

מידות

אורך גוף: 78-63 ס"מ. מוטת כנף: 160-130 ס"מ. משקל: 3.30-1.90 ק"ג.

 

שם בערבית - אווזה ער'א (אווז הדור).

פירוש השם המדעי - אווז לבן-מצח.

 

תפוצה ומגמות אוכלוסין

נפוץ בכל אירופה, אסיה ואמריקה - בקווי רוחב צפוניים.

המגמה הכללית אינה ידועה, במקרה של אווזים לבני-מצח. אוכלוסיות רבות מראות יציבות, אחרות ירידה ויש אוכלוסיות - כמו זו שבצפון אמריקה, למשל, שמראות עליה של כמעט 180% בכל עשור - כבר ארבעה עשורים ברציפות.

 

כל האוכלוסיה נודדת. באזורי הקינון, פרטים שאינם דוגרים מתקבצים הרחק משטחי הדגירה העיקריים ובסוף עונת הדגירה הם מתאספים לקבוצות קטנות, בדרך כלל פחות מ-30 פרטים, כדי לבצע חילוף. בזמן הזה הם מאבדים את כושר התעופה לכ - 25 ימים.

מחוץ לעונת הקינון, באזורי החריפה, הם מתלהקים - לעיתים ללהקות המונות עשרות אלפי פרטים.

 

מדי שנה לא מעט אווזים לבני-מצח מוצאים את מותם כתוצאה מציד. בדנמרק, למשל, ציד אווזים ספורטיבי הוא חוקי ואופנתי.

בנוסף האווזים מאויימים כתוצאה משימוש בחומרי הדברה, בעיקר בשטחים חקלאיים החביבים במיוחד על האווזים. חיפושי נפט, קידוחים פעילים וזיהום סביבתי פוגעים בשטחי הקינון ובאזורים אשר משמשים את האווזים לחילוף נוצות.

כמו כן, ניקוז שטחים לחים, כריית קבול ושינויי יעוד הקרקע - בעיקר ברוסיה.

 

בישראל

חורף נדיר, בעיקר בצפון הארץ ומרכזה אבל קיימות לא מעט תצפיות גם מאילת ודרום הערבה, בשדות חקלאיים הנמצאים בקרבת מאגרי מים. נדיר יותר כחולף.

 

מידע כללי

תנאי מזג אוויר הם גורם מפתח בהצלחת הרבייה השנתית של האווז לבן-המצח, מאחר וחלון ההזדמנויות לקינון באזורים ארקטיים מוגבל לתקופה שבין סוף מאי ועד תחילת ספטמבר - אז הם מתכנסים לקראת יציאה לנדידת הסתיו.

עיכוב בהמסת השלג או סערת אביב מאוחרת יכולה להפחית בצורה ניכרת את הצלחת הרבייה.

כמו מיני אווזים נוספים ובעיקר בזכות תפוצתו הנרחבת זהו אחד ממיני הציד הנפוצים בעולם.

 

 

רמות שימור

היכן ניתן לצפות באווז לבן-מצח


גרף עמודות שבועי

תצפיות אחרונות

תאריך מיקום כמות צופה
14/12/2018 חצור 1 דודו ראבד
05/12/2018 מאגר חצור 1 נסים פרימו
17/11/2018 חצור 1 אילן מוריה

מאמרים

תגובות והערות

land marks