מלכישליו חלודי - Crex crex

תיאור המין

המלכישליו החלודי נמנה עם משפחת הרליתיים אבל שלא כשאר בני משפחתו, הוא אינו כרוך אחר מקומות חיות לחים.

המלכישליו מחבב נופי שדות ואחו ואצבעותיו קצרות בהשוואה לשאר הרליות שמצוידות באצבעות ארוכות יותר המסייעות בדשדוש בסבך הביצה.

המלכישליו החלודי יעדיף תמיד לבלות בחברת עצמו! בעונת הקינון הם מתחברים לזוגות ובנדידה לפעמים ללהקות קטנות - לא יותר מ-40 פרטים. לעתים הוא מצטרף אל שלווים בנדידה - אז הוא נראה כמו המנהיג הגדול שלהם - מלך השלווים. מלכישליו…

המלכישליו החלודי "קל" יחסית לזיהוי: חלקיו העליונים חומים חלודיים, מפוספסים בשחור. החלקים התחתונים חומים בהירים ומקושטים בפסי קינמון נאים. דגם הפנים אפור-תכלכל (קצת פחות אצל הנקבות) והמקור קצר ועבה.

קצת קשה להחריד את המלכישליו לתעופה - הוא תמיד יעדיף לרוץ במהירות למקום מסתור. כשכבר מצליחים לגרום למלכישליו לעופף - נגלים מיד שני כתמים חלודיים "חמים"(!) בכנפיים וזוג רגליים ארוכות שמשתרבבות לאחור. המעוף, כצפוי, "חובטני" ומהוסס, כמו מעופם של עופות חובבי קרקע רבים אחרים.

 

מידות

אורך: 24 - 26 ס"מ. מוטת כנפיים: 46 - 53 ס"מ. משקל ממוצע: 120 גרם.

 

שם בערבית: מראת אל-עיט (מראת - שם כללי למדי לרליתיים)

פירוש השם המדעי - Crex - שם ספציפי למלכישליו. נובע, כנראה מהקולות של המלכישליו: יבבה מרוחקת החוזרת על עצמה, קול גירוד/שריטה או שפשוף: "קרקס קרקס…"

 

 

 

 

תפוצה ומגמות אוכלוסין

 

נתונים מניטור מתמשך אשר מתקיים ברוסיה (שם דוגרת רוב האוכלוסיה העולמית) מצביע על כך שהתחזית על ירידה ואולי אף קריסה של האוכלוסייה לא התממשה. ההפך הוא הנכון. משנת 2002 האוכלוסייה מציגה יציבות ואף מגמת עליה קלה. כתוצאה מכך, הסטטוס הבינלאומי שופר מ"קרוב לאיום" NT) Near threatened) ל"ללא חשש" - LC) Least concern).

המלכישליו דוגר באירופה, מרכז אסיה ומזרחה עד מערב סין.

מינים רבים הדוגרים על פני שטחים נרחבים באירואסיה נודדים לאזורי חריפה הנמצאים דרומית (בטווחים משתנים) לאתרי הקינון. לדוגמה: מינים המקננים באירופה חורפים באפריקה, למשל, ומינים שדוגרים במזרח חורפים בדרום אסיה, למשל בדרום תת-היבשת ההודית.

זה לא המקרה אצל המלכישליו. במקרה שלנו כול האוכלוסייה, גם זאת שנמצאת במזרח, נודדת למזרח אפריקה ובעיקר לדרום היבשת. זהו, אם כן, נודד ארוך טווח ורבים המלכישלווים שמשלימים מרחק של 10,000 קילומטרים לכל כיוון!

 

בישראל

הסתיו והאביב (בעיקר באביב) הם המועדים שבהם אפשר לפגוש כאן בישראל את המלכישלווים. התצפיות אינן מרובות, בגלל אופיים הביישני ולאו דווקא בשל מיעוט מספרי. למרות זאת לא מעט פרטים נמצאים "תשושים" במרפסות בעיר ובקרבת בני האדם. רבים מהם מובהלים אל בית החולים לחיות בר של הספארי ורשות הטבע והגנים. וכך מתאפשר למי שמצא אותם - מפגש מהנה עם עוף מיוחד.

 

סכנות ואיומים

סטטוס שימור בינ"ל - ללא חשש (LC)

סטטוס שימור אזורי - לא רלוונטי כיוון שאינו מקנן בארץ.

 

ההערכה היא שהאוכלוסייה האירופית מונה כיום 1.3 - 2 מיליון זוגות (Birdlife International - 2014), מתוכם מיליון עד 1.5 מיליוני זוגות ב"רוסיה האירופית". בשנת 1996, דרך אגב, אמדו את גודל האוכלוסייה בכ - 92 - 233 אלף זוגות…

ההערכה היא שגם בצד האסייתי של רוסיה דוגרים לא מעט מלכישלווים חלודיים - בין 0.5 ל - 1.2 מיליוני זוגות, מה שאומר שכלל האוכלוסיה העולמית מונה בין 1.8 ל - 3.2 מיליוני זוגות.

 

מיכון חקלאי כבד פוגע ישירות בקנים ובאפרוחים ו/או חושף אותם לטורפים. שינוי יעודי קרקע, "ניהול" שדות מרעה (קציר מוקדם) ופיתוח חקלאי. ברוסיה, אוקראינה וגרוזיה צדים מלכישלווים. ציד בלתי חוקי של שלווים בבולגריה וקרואטיה גובה אף הוא קורבנות בקרב המלכישלווים ובנדידת הסתיו 0.5% - 2.7% מהאוכלוסייה האירופית עתיד להיתפס ברשתות השלווים שפרוסות בחצי האי סיני. כל אלה מאיימים על המלכישליו.

נראה שסטטוס השימור של המלכישליו החלודי לא ישתנה ב-11 שנים (שלושה דורות) הקרובות - בין היתר כיוון שהמין מצוי תחת לא מעט תכניות שימור רבות בתחום התפוצה.

 

 

 

 

 

 

רמות שימור

תצפיות אחרונות

תאריך מיקום כמות צופה
27/10/2018 תל ברוך 1 יהונתן מירב
22/09/2018 גן לאומי אשקלון 1 אושרי
18/09/2018 שדות צרעה 1 אילן מוריה

היכן ניתן לצפות במלכישליו חלודי

מאמרים

land marks