ברווז חד-זנב - Anas acuta

תיאור המין

ברווז-מסנן בעל גוף צר ומאורך יחסית, צוואר ארוך במיוחד ואברות זנב מרכזיות דקות וארוכות.

יותר מברווזים מסננים אחרים, מתמחה באכילת אצות וצמחי מים תוך כדי טבילת פלג הגוף העליון במים ושליחת הצוואר הארוך לעומק המים. כשהוא מתהפך כך "על הראש", בולטים מחוץ למים התת-שת השחור והזנב המחודד.

הזכר הוא ברווז מרשים, הניכר בצבע החום-שוקולד של ראשו וגרונו, מנוגדים לחזה ולבטן לבנים. התת-שת שחור והזנב לבן, ובתעופה בולט בכנפיו דגל ירוק בעל שוליים לבנים. ה

 

הנקבה, שצבעה חום-מנומר כשאר נקבות הברווזים, בולטת בצווארה הארוך והצר ובמקורה הארוך ומחודד. צבע ראשה נוטה פעמים רבות לג'ינג'י, בדומה לנקבת ברווז צהוב-מצח, אך זו האחרונה גוצית יותר, צווארה ומקורה קצרים יותר וזנבה פחות מחודד.

 

מידות

אורך גוף: 51 - 66 ס"מ (מהם 10 - 18 ס"מ אורך הזנב אצל הזכר). משקל: 800 - 1,250 גרם (הזכרים גדולים וכבדים יותר).

 

שם בערבית: בלבול

פירוש השם המדעי - Anas acuta - "ברווז חד". acutus - מחודד

 

 


 

תפוצה ומגמות אוכלוסין


תפוצת החד-זנב הולארקטית צפונית, וכוללת את חלקה הצפוני של צפון אמריקה, צפון אירופה וצפון אסיה.

 

מקנן באזורי הטייגה והטונדרה, צפונית לתחום התפוצה של הברכיה. כל האוכלוסיות נודדות דרומה בחורף, האוכלוסיות האירופאית והמערב אסייתית נודדות למרכז אירופה, לאפריקה ולמזרח התיכון.

למרות שהוא אינו מוכר כמין בסיכון, אוכלוסייתו העולמית נמצאת במגמת ירידה. בצפון אמריקה ירדו מספריו בכ- 70 אחוז.

האוכלוסייה העולמית נמצאת במגמת ירידה כתוצאה מהתייבשות אגמים ומאגרים, הרס בתי גידול לחים וציד. באירופה ובצפון אמריקה הוא ניצוד באופן נרחב ופעמים רבות נפגע גם מהרעלת עופרת הנגרמת כתוצאה מבליעת כדוריות הציד שמפוזרות בשטח.


 

בישראל

חולף שכיח בשתי עונות הנדידה וחורף במספרים קטנים. בסתיו נראה החל מסוף אוגוסט כשהוא חולף מעל לים בלהקות קטנות, או כשהוא חונה במאגרי מים בפנים היבשת. מספריו במפקדי עופות המים נעים בשנים האחרונות בין 300 ל- 600 פרטים.

 

 

ערך זה נכתב על ידי אסף מירוז

 

 

 

רמות שימור

תצפיות אחרונות

תאריך מיקום כמות צופה
10/11/2018 מאגר חולדה 8 פיקי איש-שלום
10/11/2018 מרכז הצפרות הבינלאומי אילת 1 שחר שלו
04/11/2018 סבך שיטים ק"מ 20 1 אלון גלבוע

היכן ניתן לצפות בברווז חד-זנב

מאמרים

ציפורים דומות

land marks