קטה חדת-זנב - Pterocles alchata

תיאור המין

קטה בגודל בינוני, ארוכת-זנב, דקת-גזרה וצבעונית.

היחידה בין הקטות באזורנו שבטנה וסוככות תת-הכנף שלה לבנים - סימן זה בולט מרחוק בשעת התעופה.

 

בעלת דו-פרצופיות זוויגית בולטת: לזכרים חלקים עליונים בגוון ירוק-זיתי מתכתי ועליו זרועים כתמים עגולים בגוון כתום-חולי. החזה זהוב ולרוחבו פס שחור דק.

הנקבות חומות יותר ומפוספסות בחלקים העליונים, בכיפה ובעורף, ולרוחב החזה שלהן שני פסים שחורים. לשני

הזוויגים פס-עין שחור וטבעת עין כחולה. זוהי אחת הציפורים הנאות והמקושטות ביותר באזורינו.

 

קולנית ומתלהקת, הקריאה חשובה לאיתור ולזיהוי בשדה – "ררראאה" מתפרץ ומאנפף, וממרחק מזכירה קריאת קאק או עורב אפור. הקריאה מושמעת בשעת תעופה אבל לפעמים גם בעמידה על הקרקע.

בשעת תעופה בולטת בבטנה הלבנה ובסוככות תת-הכנף הלבנות אשר מנוגדת בצורה בולטת מאברות היד השחורות ומה"מסגרת" השחורה (שפת התקפה ושפת זרימה) של האמה.

 

החלקים העליונים כהים יחסית לקטות האחרות ואברות הזנב המרכזיות ארוכות יותר.

מחוץ לעונת הקינון נוטה להתלהק בלהקות גדולות וצפופות, של מאות ואף אלפי פרטים.

 

קטה חדת זנב דומה בממדיה לקטה סנגלית, אבל לחדת הזנב כנף ארוכה יותר, היא צבעונית הרבה יותר וגם הקולות שונים. גם לקטה הגדולה, דרך אגב, יש סוככות תת-כנף לבנות אשר מנוגדות לאברות יד שחורות, אבל לקטה הגדולה יש בטן שחורה (מכאן שמה באנגלית - Black bellied Sandgrouse) והיא גדולה ובעיקר "מוצקה" יותר.

להקה מעופפת במרחק עשויה לבלבל עם להקה של חופזי זהוב. שני המינים חורפים לעתים באותם מקומות חיות (בארץ בעיקר בנגב הצפוני), אבל להקות החופזי נוטות לבלות זמן רב יותר באוויר, כולל בגובה רב, ועם קטעים ארוכים יותר של דאייה וגלישה.

 

הפרטים הנראים בארץ שייכים לתת-מין P. a. caudacutus, ("חדת-זנב") המקנן בצפון-מערב אפריקה, המזרח התיכון ומערב אסיה.

 

קטות חדות זנב מצויות במישורי לס וחול, בוואדיות רחבים, בגבעות נמוכות ובמישורי חמדה. לעתים גם בשדות חקלאיים חרושים או בעלי צמחיה דלילה.

הן חובבת אזורים ערבתיים או "מדבריים למחצה" ותלויות במקורות מים קבועים. זו הסיבה שבגללה קטות חדות זנב אינן מצויות במדבר הצחיח והן נדירות באזורים שרמת המשקעים בהם נמוכה מ -80 מ"מ בשנה.

 

קטות חדות זנב מקננות על הקרקע במושבות דלילות של 3 - 20 זוגות, כשהמרחק בין הקינים הוא מטרים ספורים. לעתים קרובות מושבות הקינון האלה מעורבות עם מיני קטה אחרים, כמו הקטה הסנגלית.

 

מידות

אורך גוף: 32 – 28 ס"מ (ובנוסף בליטת הזנב 2 - 10 ס"מ); מוטת כנף: 55 - 63 ס"מ; משקל: 200 - 270 גר'.

 

 

 

קטה חדת-זנב.   צמד זכרים בטיול משותף.

צילום: משה כהן

 

שם בערבית - כודרייה

פירוש השם המדעי Pterocles - כנף מרהיבה או "הדוקה".

המשך השם Alchata הוא אונומטופאי: בערבית - אל קטה, כלומר - הקטה!

 

תפוצה ומגמות אוכלוסין

 

מקננת בחצי האי האיברי, בצפון-מערב אפריקה (מרוקו, אלג'יר ותוניס), בחצי האי ערב, במרכז המזרח-התיכון ומזרחה עד רמות מרכז אסיה ומדבר ת'אר במערב הודו.

האוכלוסייה העולמית מוערכת כיציבה בגודלה, אם כי במערב אירופה נרשמה ירידה משמעותית. המצב במרבית אזורי הקינון אינו ידוע (Birdlife international 2012).

 

בישראל

יציבה בצפון-מערב הנגב. נומדית (נומדי = נוודי) ומשוטטת על פני שטחים גדולים ו"מגיבה" במהירות לכתמי צומח ומזון המופיעים בעקבות גשמים או שינויי ממשק חקלאי.

שטח התפוצה העיקרי משתרע בין קו אורים - אופקים בצפון, לניצנה - שיבטה - שדה-בוקר בדרום.

להקות גדולות נצפות בחורף בעיקר במרחב אורים - חצרים - רביבים, יתכן שחלקן מגיעות מהמדבר הסורי או הירדני.

גודל האוכלוסייה המקננת מוערך בכמה מאות זוגות מקננים.

 

הקטה חדת הזנב נפגעת מפיתוח שטחי החולות ומישורי הלס של מערב הנגב. שטחים אלה הפכו לשטחי רעייה וחקלאות אינטנסיביים, כולל גידולי שדה, פרדסים וחממות.

חלק גדול מהשטח משמש כשטח אש פעיל ואילו בחלקים אחרים ניטעו עצים, והם אינם מתאימים עוד עבור דוגרי-קרקע.

 

ערך זה נכתב על ידי הצפר והאקולוג אסף מירוז

 

 

 

רמות שימור

תצפיות אחרונות

תאריך מיקום כמות צופה
21/09/2018 עזוז 1 נגה שטינמץ
30/08/2018 ביוב כמהין 3 שכי לוריא
10/07/2018 שדרות הדקלים/המסילה, ישראל 1 פיקי איש-שלום

היכן ניתן לצפות בקטה חדת-זנב

מאמרים

הספר האדום

land marks