צולל חלודי - Aythya ferina

תיאור המין

בני שבט הצוללים מצטיינים בגוף קצר ומסורבל, ראש גדול ומקור עבה למדי.

הרגליים קצרות וקבועות הרחק באחורי הגוף - תכונה שמסייעת לצוללים לצלול בקלות ובכשרון מתחת לפני המים שם, בדרך כלל, הם מוצאים את מזונם - בעיקר בעלי חיים כמו שבלולים, דגיגים וחרקי מים.

עומק הצלילה 2 - 4 מטרים, בדרך כלל, ואז נבירה בקרקעית, בעזרת המקור הרגיש, למשך 10 - 20 שניות.

 

צוללים אמנם לא יכולים לנסוק מפני המים, אלא חייבים "ריצת המראה" כדי לצבור מהירות לפני ההמראה, אבל באוויר הם מעופפים מוכשרים ומהירים מאוד.

 

גם הצולל החלודי, כמו שאר בני השבט, הוא טיפוס יפה מראה. לבושו של הזכר הבוגר בולט בראשו הערמוני, בחזה ובאחוריים שחורים ובגב ובצידי גוף אפורים בהירים. מקרוב אפשר להבחין בעין אדומה ובמקור שחור עם "רצועה" אפורה לאורך חלקו החיצוני.

בתעופה הכנפיים בהירות מאוד עם קצות אברות יד אפרפרות-כהות.

 

לכאורה יש יותר נקבות מזכרים, לפחות כך זה נראה בשטח…

מראן של הנקבות "צנוע" יותר מזה של הזכרים המקושטים. לראש גוון חום "חם", החזה והאחוריים חומים כהים יותר והגב וצדי הגוף אפורים "מלוכלכים" או לא מוגדרים…

המצח התלול ודגם הראש הם סימני הזיהוי הטובים ביותר במקרה של נקבות הצולל החלודי. לנקבות אזורים בהירים בגשר העין, טבעת עין בהירה ופס מאחורי העין.

 

 

 

נקבת הצולל החלודי "מזכירה" מעט את נקבת הנטה אדומת-הראש (נציג נוסף משבט הצוללים) אולם לאחרונה חזה וגוף חומים בהירים אחידים, ודגם ראש שונה.

 

מקום חיותו של הצולל החלודי: אגמים וביצות שבהם מספיק מים פתוחים, עומק סביר (מטר אחד לפחות!) ושפע מזון חי.

 

מידות

אורך גוף: 42 - 49 ס"מ. מוטת כנפיים: 67 - 75 סנטימטרים. משקל: 700 - 1,100 גרם.

 

שם בערבית - חמראוי (חמרא = אדום, חלוד)

פירוש השם המדעי - "ברווז בר". Aythya - עוף ים שהוזכר על ידי אריסטו. ferina - בר (ferrinus = פרא)

 

תפוצה ומגמות אוכלוסין

 

תפוצתו של הצולל החלודי נרחבת מאוד. אוכלוסיות יציבות מצויות במערב אירופה ובאסיה הקטנה. בחודשי הקיץ הצולל החלודי נפוץ ממרכז אירופה ומזרחה למונגוליה ולאזורים נרחבים ברוסיה. בכל אופן, האוכלוסיה המקננת אינה מצפינה מעל קו רוחב 65.

אוכלוסיות שאינן יציבות מבלות את החורף בדרום אירופה, צפון אפריקה, ארצות הלבנט, המזרח התיכון, מזרח אפריקה ומערבה לכיוון ימת צ'אד, מאלי וסנגל.

האוכלוסיות המזרחיות חורפות בדרום אסיה - תת-היבשת ההודית ומזרחה עד דרום קוריאה ויפן ודרומה עד לפיליפינים.

 

האוכלוסיה נמצאת במגמת ירידה.

הרס מקומות חיות, פיתוח עירוני וניצול משאבי מים.

בפולין קינונים רבים נכשלים כתוצאה מטריפה של החורפן האמריקאי, בספרד רבים מוצאים את מותם כתוצאה מהרעלת עופרת ובסין צוללים טובעים הרשתות דיג.

ציד צוללים חלודים מקובל בספרד ובאיטליה ובמחוז גילאן שבצפון מערב איראן - ציד צוללים ספורטיבי הוא חלק בלתי נפרד מהתרבות המקומית. ובאיסלנד אוספים ביצים…

 

בישראל

 

חולף וחורף מצוי, בעיקר בכנרת ובמאגרי מים גדולים בצפון הארץ. לעתים קרובות נצפה במספרים גדולים עם קרובו הצולל המצויץ.

בשנים האחרונות מספר הצוללים החלודים שחורפים בארץ הוא נמוך מעט מ - 3,000 פרטים (מפקד המים של רשות הטבע והגנים).

 

 

סכנות ואיומים

סטטוס שימור בינלאומי - ללא חשש (LC).

סטטוס שימור אזורי - לא רלוונטי - אינו מקנן בארץ.

 

 

 

 

רמות שימור

תצפיות אחרונות

תאריך מיקום כמות צופה
06/10/2018 מאגר חולדה 3 פיקי איש-שלום
10/09/2018 יסודות 1 נסים פרימו
24/07/2018 כפר מנחם 1 ‫איתמר קורן‬‎

היכן ניתן לצפות בצולל חלודי

מאמרים

הספר האדום

land marks