עפרוני מצויץ - Galerida cristata

תיאור המין

 

העפרוני הטיפוסי והמוכר ביותר.

שכיח בשולי דרכים ובאזורים חקלאיים בכלרחבי הארץ. גדול למדי (גדול מדרור וקטן מזרזיר), קצר-זנב וגוצי.

 

מבלה את מרבית זמנו על הקרקע, בשטחים פתוחים ולעיתים על סלעים. ניכר בהליכתו - ריצתו הזריזה.

צבעו הכלליאפור-חום בהיר והחלקים העליונים מפוספסים בחום כהה ושחור. בטנו לבנה וחזהו לבן

ומקושט בפספוס אורך.

ציצית ראשו ארוכה והיא ניכרת מעבר לכיפה גם כאשר היא אסופה. הזכרים מצטיינים בציצית ארוכה יותר ובשדה, זהוי "סימן" הזיהוי היחידי בין בני הזוג. הציצית ודפוסי ההתנהגות. המקור ארוך יחסית וישר.

 

קולני וחקיין. הקריאה השכיחה מורכבת ממספר שריקות בנוסח "ווטיוו" (wu-tee-wu) יורד ומלנכולי. השירה היא רצף בלתי פוסק של שריקות וקטעי חקיינות המושמעים ממעוף, מנקודה גבוהה בשמיים, או מעמדה נייחת דוגמת סלע בולט.

במעוף חושף כנפיים רחבות עם תחתית-כנף חלודית, וזנב רחב וקצר. חסר שולי זנב לבנים או שפת זרימה לבנה בכנף, האופייניים לעפרונים רבים. התעופה ישרה,איטית יחסית ומגושמת.

העפרוני מצויץ דומה למספר מיני עפרונים כמו זרעית שדה, חוגת עצים ועפרונן קצר-אצבעות.

הוא נבדל מהם בשריקותיו הרכות והמוזיקליות, בציצית ראשו הארוכה ובלבושו האחיד. לעפרוני המצויץ אין דגם פנים ניגודי או פסי כנף בולטים, שפת הזרימה שלו אינה בהירה ונוצות הזנב הקיצוניות שלו חלודיות ולא לבנות. זה נשמע שמראהו של העפרוני המצויץ, "משעמם בקצת". מה לעשות, לא כול העופות נבראו בדמותו של הזהבן המחלל.

 

בארץ מספר תתי-מין:

-  G. c. cinamomina מקנן בצפון-מערב ישראל וצפונה, לאורך מישור החוף הצפוני ועד למרכז לבנון – יציב שכיח בכרמל ובמערב הגליל.

 

-  G. c. zion מקנן בצפון-מזרח ישראל וצפונה במזרח לבנון, סוריה ודרום תורכיה – יציב שכיח במרבית החבל הים-תיכוני, כולל מזרח הגליל, הגולן, העמקים הצפוניים, שפלת יהודה והרי שומרון.

 

-  G. c. brachyura מקנן במצרים, לוב, חצי האי סיני, ירדן, סעודיה ועיראק – יציב שכיח במרבית החלקים המדבריים והערבתיים של ישראל כולל דרום עמק הירדן, רמת מדבר יהודה, הנגב והערבה.

 

בין שני תתי המין האחרונים יש תחומי חפיפה ומופעי ביניים באזורי המפגש שלהם לאורךבקעת הירדן ומזרח יהודה ושומרון (Shirihai 1996).

מקנן בשדות חקלאיים ובאזורים חשופים ופתוחים עם מצאי של זרעי דגניים - שולי דרכים, מסילות רכבת, מחשופי כורכר ומחצבות. בנגב ובאזורים צחיחים מתרכז לשולי הצמחייה בערוצי וואדיות.

 

מידות

אורך גוף: 19 – 17 ס"מ. משקל: 46.5 – 25 גר'.

 

שם בערבית - קונברה מותווג'ה

 

תפוצה ומגמות אוכלוסין

נפוץ במרבית תחומי הממלכה הפליארקטית - באירופה ובמרכז אסיה וכןבצפון-אפריקה, דרומה עד לרצועת הסאהל. מרבית האוכלוסיות יציבות או נודדות נדידהקצרת-טווח.

האוכלוסייה האירופית ירדה באופן מובהק בשלושת העשורים האחרונים, בעוד שבאזורים אחרים המגמה אינה ידועה (Birdlife International 2012).

נפגע משינוי והרס בתי הגידול הערבתיים עקב הסבה לחקלאות, בינוי ופיתוח.

 

בישראל

יציב שכיח מאוד בכל חלקי הארץ למעט אזורים צחיחים בדרום מדבר יהודה ובדרום הנגב. מחוץ לעונת הקינון מתלהק ללהקות קטנות ומשוטט. "אוכלוסיה נודדת", חולפת דרך הארץ בשתי עונות הנדידה.

 

סכנות ואיומים

סטטוס שימור בינ"ל - לא בסיכון (LC).

סטטוס שימור אזורי - לא בסיכון (LC).

 

 

רמות שימור

תצפיות אחרונות

תאריך מיקום כמות צופה
14/11/2018 אילת 5 Noam Weiss
13/11/2018 ביקעת עובדה 20 Noam Weiss
13/11/2018 חוות נפחא 2 שכי לוריא

היכן ניתן לצפות בעפרוני מצויץ

מאמרים

הספר האדום

land marks