יסעור מצוי - Puffinus yelkouan

תיאור המין

היסעור הטיפוסי והשכיח ביותר באזורנו.

היסעור אינו עולה ליבשה, אבל כן מתקרב לחוף - במיוחד בזמן סערה. בינוני בגודלו (בערך בגודל של שחף אגמים) וניכר מרחוק בניגודיות שבין החלקים העליונים החומים - כהים לבין החלקים התחתונים הלבנים - ניגודיות זו מאפיינת עופות מים רבים.

בעל מבנה גוף ארוך וגלילי, הכנפיים צרות, מוארכות ומעוגלות מעט בקצותיהן. תחתית הכנף לבנה כמעט לגמרי, למעט שפת זרימה כהה, ופס חום אלכסוני לאורך הסוככות הבינוניות.

 

באזורנו נצפה בדרך - כלל ממרחק רב, כשהוא עף מעל לים. המעוף של כל בני הסוג הוא ייחודי ומרשים - התעופה גלית, מתנדנדת מצד לצד במחזוריות קבועה.

התעופה כוללת גם קטעי חתירה נמוכים מעל למים עם קטעי גלישה קשתיים -"בליסטיים". ברוח חזקה ה"קשתות" מתארכות ואז עולה גבוה יותר מעל לפני הים. הצללית מזכירה "צלב", עם כנפיים ישרות ניצבות לציר הגוף.

טפיחות הכנף שטוחות וקשיחות מאוד,כמעט ללא גמישות בפרק היד. המעוף המתנדנד חושף לסירוגין את צד הבטן הלבנה לעומת צד הגב השחור כמעט. מראה זה בולט מאוד בתאורה אחורית.

 

היסעור המצוי, ביחד עם עוד מספר מינים, מהווים צבר של מינים קרובים, שהופרדו סיסטמטית רק לאחרונה, ביניהם היסעור האטלנטי (Puffinus puffinus), המקנן באיים הבריטים ובחופי צפון-מערב אירופה, היסעור המערבי/בלארי (Puffinus mauretanicus) המקנן במערב אגן הים התיכון והיסעור הפרסי,  Puffinus persicus.

מקנן בצוקי חוף באיים, ומחוץ לעונת הקינון מבלה בים הפתוח. הקן עצמו במחילה חפורה בקרקע, כשהבוגרים נכנסים ויוצאים ממנה בשעות החשיכה בלבד כדי להימנע מחמסנים ומטורפים שונים.

 

מיני יסעורים אחרים הנצפים בקביעות בחופינו הם היסעור הכהה והיסעור הגדול.

 

מידות

אורך גוף: 39 - 34 ס"מ. מוטת כנפיים: 90 - 78 ס"מ.

המשקל משתנה מאוד בהתאם לעונות השנה ומשקלם הממוצע של הפרטים אשר מזדמנים לארץ הוא - 190 גרם.

 

שם בערבית - ג'לם אלמא

 

תפוצה ומגמות אוכלוסין

מקנן במרכז ובמזרח אגן הים התיכון, המושבות הגדולות נמצאות בצרפת, איטליה,יוון, מלטה, תוניס וקרואטיה.

האוכלוסייה העולמית, המרוכזת כולה בים התיכון, מונה כ- 15,000 עד 30,000 פרטים, והיא נמצאת במגמת ירידה.

מאוים על ידי בניה ופיתוח בחופים, טריפה במושבות הקינון על ידי עכברושים וחתולים, וקטל בים כתוצאה ממפגש עם קרסים ואמצעי דיג אחרים של ספינות מכמורת.

בישראל - חולף שכיח למדי בחופי הים התיכון בסתיו, וחורף נדיר למדי. מזדמן נדיר ביותר באילת.

 

 

 

השבת יסעור מצוי אל הטבע, לאחר שטופל ושוקם בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי - ספטמבר 2012

לזכרו של שמוליק לנדאו (בתמונה) - המטפל הראשי, שנפטר בגיל 32

 


 

מידע כללי

דגים וסרטנים הם מזונו של היסעור המצוי. סרדינים, דגי אנשובי ודגים ממשפחת הקוליסיים מהווים 99.7% ממסת המזון של היסעור המצוי. בני משפחת הקוליסיים, דרך אגב, הם טורפים של הים הפתוח ומדובר בדגים "בעלי מידות" כמו הטונה והפלמידה ולכן סביר להניח שהיסעורים צדים דגיגים.

הדגים מהווים את הרוב המוחלט ממסת המזון, אמנם, אבל מבחינה מספרית, הדגים מהווים רק שליש ממזונו של היסעור המצוי - שני השלישים הנותרים הם "חטיפי" קריל וסרטנים אחרים מסדרת "מעשירי רגל" כמו החסילון. יסעורים, דרך אגב, אינם חוששים לצלול כדי לרדוף וללכוד את מזונם, וחלקם מעמיקים אפילו עד לעומק מרשים של כ - 70 מטרים.

 

היסעורים הם גם "מאריכי חיים" בצורה יוצאת דופן. יסעור אטלנטי, שמקנן באי קופלנד שבצפון אירלנד, הוא כנראה העוף "הקשיש" ביותר בעולם!

הוא טובע כפרט בוגר (לפחות בן 5 שנים) בשנת 1953, ונלכד שוב בשנת 2003 – כשהוא בן 55 שנים לפחות!

מכיוון שיסעורים אטלנטים נודדים בכל שנה כ-10,000 קילומטרים, לדרום אמריקה, סביר להניח שהיסעור האטלנטי הקשיש גמע לפחות מיליון קילומטרים בחייו, רק מנדידה!

 

רמות שימור

תצפיות אחרונות

תאריך מיקום כמות צופה
28/02/2018 ים תיכון מרכז 2 שכי לוריא
28/02/2018 בריכות מעגן מיכאל 1 מרדכי גולדברג
28/02/2018 ים תיכון מרכז 2 פיקי איש-שלום

היכן ניתן לצפות ביסעור מצוי

מאמרים

הספר האדום

land marks